Logo Sigersted On Net
Forside
Rejsebeskrivelser
Sverige (Cykel)
Jylland 1 (Cykel)
Jylland 3 (Cykel)
Maderia (Vandre)
Afrika (Charter)
Egypten (Charter)
Mexico (Charter)
Nykøbing * 3 (MC)
Isla Margrita (Charter)
London (MC)
Nord om Nordsøen (MC)
Kalmar Tour 1 (MC)
Kalmar Tour 2 (MC)
MC
BMW F650GS (2005)
Honda CB450S (1987)

Nord om Nordsøen på motorcykel


Dette er rejseberetningen fra min tur på motorcykel nord omkring Nordsøen i August 2005. Turen tog 3-4 uger, var på ca 4500 km og jeg fik taget ca 4000 billeder på min vej. 
GS'eren og jeg trænger ...
Trænger til en god tour ...
Tour i hele ferien ...
Ferien på tour kun GS'eren og jeg ...

Det er tiden at fuldende den tour jeg begynde sidste år. Sidste år gik min gamle Honde CB450S i lettere udu på halvvejen. I år her jeg derfor erhvervet en ny MC ... en ny-ny MC som det hedder i afgift-ramte Danmark. Jeg bed i det sure/dyre æble og fik banken til at låne mig til det jeg manglede for at kunne købe GS'eren.
Efter den ordenlige gang efterforskning på nettet havde jeg en del forventninger til denne forholdsvis lille MC. Jeg blev ikke skuffet! :-). Her et link til min side om BMW F650GS som blev købt hos MP-Motorcykler i Odense.

BMW F650GS er hvad jeg har ledt efter -
et godt pak-æsel til mine ture som kan indstilles til min ... noget kortbenet ... fysik. :-)

Der er myriader af udstyr, både orginalt og 3. parts udstyr.
Jeg køber en del ekstra udstyr som dog alt kan bruges til andet end denne tur:
Fra firma Ting købt
MP-Motorcykler (DK Odense) En orginal BMW tank-taske
KiwiBob (Tyskland) Et sæt aluminiums sidetasker (96 liter ialt) med specielt ophæng til F650GS fra Jessy Luggage
TouraTech (Tyskland) En sprat-skærm bag til
En forlænget forskærm
Et sæt beskyttere til forgaflerne
Et kevlar beskytter til bremsecyleneren
Wunderlich (Tyskland) Et sæt styrt-bøjler
En olie-temperatur-måler
Et sæt beskyttelses-gitter foran køleribberne
En beskyttelseskappe til kronrørs-åbningen
min lillebror Peter
(som har forbindelserne i orden hvad låse angår :-)
En lang ABUS kæde med stof omkring så MC'en kan låses fast
Pengene til udstyret lånes også i banken ... og ligeså penge som skal bruge på den ca 1 måned lange tour.
Huj ... det kommer jeg til at betale af over lang tid :-/ ... Lige meget - jeg skal på tour!

Planen

Planen med denne tour er at :
- få set en del af Skotland
- få set Orkney øerne
- få set Shetlands øerne
- få set noget af Norge
- få taget mange billeder
- få kørt en masse på motorcykel! :-)

Kort beskrivelse af den forventede rute:
- Med færge fra Esbjerg i Danmark til Harwich i det sydlige England.
- Englands østkyst mod nord til Skotland.
- Skotlands østkyst (med afstikkere ind i landet) mod nord.
- Færge fra Skotlands fastland til Orkney øerne.
- Færge fra Orkney til Shetlands øerne.
- Færge fra Shetlands øerne til Bergen i Norge.
- Norges kyst mod syd og øst; næsten rundt til Oslo.
- Færge fra Norge til Fredrikshavn.
- Fra Fredrikshavn til op til Skagen og ned langs Danmarks vestkyst til Esbjerg.

Jeg har undersøgt en del hvad der er at se i Skotland. Jeg regner dog med at finde ud af det meste undervejs.

Her den forventede rute indtegnet med rødt. Den grøne rute er den jeg var på sidste år.
De blå streger er færger.
TIF_00002RC.jpg

Afsted!

Jeg skulle egentlig har været afsted tisdag men den ene bank var sløver end den anden og det tog 2-3 dage at få overført penge til mit plastikkort som jeg bruger til rejser og handel på nettet; så derfor kommer jeg først afsted om torsdagen.

2005-08-04:
Jeg tager motorvejen fra Odense til Esbjerg da resjen ikke rigtigt er begyndt endnu og der er ikke noget jeg skal se på denne rute. Sidetaskerne vejer ca 20 kg stykket så MC'en opfører sig lidt trægt og lidt anderledes.Jeg kan mærke at jeg burde have fået mig en større tanktaske da for hjulet er blevet mere "livligt". Det er ikke noget større problem men man skal være forberedt på at MC'en reagere anderledes. I Esbjerg kommer jeg for tidligt og jeg kører ud omkring de store hvideskulpture. Her et billede.
dsc_7155.jpg
Ombord på færgen er der desværre mangel på ordenligt grej til at fastgøre MC'en under overfarten. Der nogle fladbånd med spænde-dingenoter som de færreste kan finde ud af. Det hjælper dog lidt da en af "færgemændene" siger at det bliver roligt vejr så vi kan være ganske rolige. dsc_7166.jpg
dsc_7201.jpg
Jeg har ikke bestilt aftensmad ombord på færgen da det var temmelig dyrt. Jeg spiser i stedet en leverpostej-sammenklap mad som jeg har lavet hjemmefra.
Til information: Leverpostej-sammenklap-madder i en tanktaske er ikke en god ide.

På færgen skal jeg dele en 4 personers kahyt og da jeg kommer ind møder jeg den ene af de tre. Der er en englander som ligner, snakker og opfører sig som CrockeDile Dundee. Han har være på vandretur i Sverige nord for polarcirklen og vil lige tage sig et bad da han vandret i det samme tøj de sidste 12 dage. Det sætter jeg pris på. :-)

Han spørger om jeg ikke er bange for de bomber der har været i England på det seneste hvortil jeg svare : "One must not have.". Han smiler og siger : "Good man!". :-)

Apropos bomber: Kahytten jeg skal være i har et nummer som starter med 911 og de to sidste som skal være i kahytten er to arabisk-talende mænd med et mellemøstlig udseende. Hø hø ...

De to arabisk-talende viser sig at være svenskere fra Malmø og kan også tale svensk og engelsk.

Om natten får jeg næsten ikke sover da den ene af svenskerene snorker så meget at det holder mig vågen det meste af natten. Den vandrene englænder har heller ikke fået sovet meget og han syntes at svenskeren lød som en motorsav. Ja, det var slemt.


2005-08-05

Om morgenen spiser jeg en god gang morgenmad og lidt til ... Det er planen at jeg medens jeg kører i England spiser så meget til morgenmad at jeg næsten kan leve af det resten af dagen. Det er både for at spare penge og tid. Jeg skal jo ikke se så meget i England på denne tur så derfor kan jeg tillade mig at kører meget og ikke have lange stop.
Jeg skal selvfølgelig stadig have regelmæssige stop for at holde pause og for at blive strukket lidt ud.

Rejsen begynder

England

I Harwitch kommer jeg fra borde kl. 11 (lokal tid) uden problemer og finder ud af at benzinpriserne i England har endnu mere astronomiske højder end de har i Danmark. Pris for en liter benzin er ca 90 pence som ca svare til 10,80 dkr :-(

Note: MC'ens triptæller står på 3989km. Da jeg ikke har noget godt kort over det sydlige England spørger jeg tankpasseren om vej. Selvom tankpasserens engelsk bestemt ikke er rigs-engelsk mener jeg dog at have forstået. Jeg følger de store hovedeveje fra Harwitch mod nord langs kysten og kommer snart til Great Yarmouth hvor jeg holder pause og vurdere om jeg skal prøve vandrehjemmet her. Selvom jeg startede rimelig sent med at kører i dag så vil jeg gerne lidt længere i dag.
I Great Yarmouth finder jeg også ud af at det på nuværende tidspunkt er højsæson for englændernes ferie og hoteller, campingpladser og vandrehjemer booket op mange steder. I disse feriekystbyer er der desværre en hel del kø-dannelse på vejene.
Selvom der på de kort jeg har med er angivet en masse campingpladser, viser det sig at mannge af disse kun er til caravan'er; dvs kun til disse mere eller mindre permanente "hus-camping-vogne". Ved de fleste af disse caravan-camping-pladser er telte ikke tilladt! Skod!
dsc_7206.jpg
Fra Great Yarmouth vælger er ikke at kører ind i Norwitch som jeg ellers havde tænkt på fordi det er ved at være myldretid og lidt for sent at handle og tage på slots- /museeums- besøg. I stedet kører jeg nord på til et sump område som hedder "North Barth" som er et flot natur område og er også fedt at kører MC igennem. Her et par billeder. dsc_7228.jpg dsc_7234.jpg  
Selvom det er sjovt at kører her er det svært at finde rundt pga den manglende skildteføring og mit manglende kortforråd. Snart ved jeg ikke hvor jeg er og beslutter mig for at kører efter det lille pastickompas som ligger i min tanktaske. Hvis jeg kører mod nord støder jeg på kysten på et tidspunkt og så skal jeg bare kører mod vest så burde der komme en større by ... på et tidspunkt.
Selvom om trikket med kompasset virker så tager det meget tid og snart er klokken så mange at jeg skal se mig om efter et sted hvor jeg kan overnatte. Jeg prøver en campingplads. Fuldt booket op ... og har ikke strøm. Næste vandrehjem ... fuldt booket op. De kan dog fortælle hvilket af de næste vandrehjem der har plads. I byen "Brancaster Staithe" finder jeg det vandrehjem "Deepdale" som skulle have plads. Det har de selvom det er et grupperum så tager jeg det. Campingpladsen som ligger lige ved siden af er også fuldt booket op. Det kunne være at jeg skulle ringe i forvejen i morgen så snart jeg ved hvor langt jeg når.
Vandrehjemmet "Deepdale" er et af de bedre. Jeg får en lille magnetnøgle og kan få min MC låst inde i en lade som ligger omme bagved vandrehjemmet. Pris: 12,5 £ og jeg skal ligge 10 £ i nøgle dipositum. Der bad til værelset. Der er køkken, vaskemaskiner, tørretumbler/tørrerum og TV-rum.
Økonomi i dag Een gang benzin tankning ca 150 dkr, Vandrehjem: Overnatning ca 140 dkr, aftensmad ca 25 dkr (to stykker chokolade). ca 315 dkr (en billig dag) (dag 1)


2005-08-06:

Starter ca kl 09 med at tanke 11 liter. Kører af kystvejene indtil Kings Lynn som er en større by. Jeg fare da også hurtigt vild inde i de små gader. Det ender med at jeg kører ud til bykanten og tager de store hovedveje. Turen går nu nordpå gennem Boston og ud langs kysten til Skegness gennem Grimsby, ad motorvej til Humber bridge. Videre nordpå gennem Scarborough som er en kæmpe forlystelsesby og nordpå til Whitby hvor jeg har tænkt at overnatte på vandrehjem. Der er desværre alt optaget og jeg ringer derfor til det mærmeste andet vandrehjem som ligger ca 100km væk. De har plads men jeg skal være der inden de lukker og derfor tager jeg de store hovedveje ind i landet.
Økonomi i dag To gange benzin ca 280 ddk, broafgift ca 20 ddk (Humber bridge), Vandrehjem: Overnatning + morgenmad + internationalt vandrehjemskort ca 315 dkr Ialt ca 615 dkr (en halv dyr dag : dkr i gns pr dag ind til nu: 465) (dag 2)


2005-08-07:


Vandrehjemmet jeg fandt i går ligger en del fra den rute jeg ellers havde tænkt mig så jeg har fundet en anden rute til dagens hovedmål "Beamish frilufts museum". Jeg kommer afsted ved en 9 tiden og ankommer ved Beamish ca en time senere. Det er intet problem at finde museet da der flere kilometer før er skilte som viser vej.
Jeg har snakket med en ældre mand på vandrehjemmet som har være i Beamish og han siger at man bør afsætte ca 3 timer for at se hele friluftsmuseet.

Beamish

Beamish er et stort frilufts-museum som ligger få km vest for NewCarstle. Hertil har man hentet gamle bygninger fra 1920 og 1930'erne. Her er den slags huse som den almindelige arbejder boede i, butikker og enda bygninger og maskiner fra en gammel kulmine. Alt er orginalt og blevet fragtet hertil og genopført.

Her et link til Beamish's hjemmeside: http://www.beamish.org.uk

Området er på flere hektar jord og der er både en bus (også fra 1930'erne) og enda flere sporvogne som kører omkring hele området.


Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image Image
Image Image

Efter Beamish kører jeg få kilometer videre mod nordvest for at finde Hadrians wall (Hadrians muren). Jeg kommer til en by som hedder "Wall" (Mur) og derfra er der skilte til et stykke af Hadrians wall hvor der er resterne af et vagttårn.
dsc_7388.jpg
Jeg kunne følge Hadrians wall hele vejen over til englands vestkyst men muren er ikke hovedmålet med turen så jeg kører en stor bue uden om NewCastle for ikke at komme ind i kødannelse.

Jeg har efterhånden fundet ud af et det er småt med pladser på vandrehjemne så jeg prøver ar ringe rundt. Der er optaget over alt. Jeg prøver et et par af campinpladserne men de har alle et skilt ude foran som viser at de ikke har plads til flere. Skod.
Der ligger et vandrehjem i Skotland, lige nord for grænsen i byen Kelso. Jeg prøver at ringe til deres nummeret men det er et centralnummer til vandrehjems organistionen som siger at de har lukket men jeg kan prøver der internet-hjemmeside på www. .... Skod*2!
Humm ... hvad gør den kloge? Hvordan skulle jeg vide det!? :-/ Man må blive udspekuleret! Når jeg ikke kan få fat i vandrehjemmet via telefonen, så kan andre det heller ikke. Dvs ingen ved om der er plads på vandrehjemmet ... og ... sååå vælger de nok noget andet ... hotel eller B&B. Ja. Det lyder plausibelt. Dvs der er gode chancer for at der rent faktisk _er_ plads på vandrehjemmet! :-)

Skotland

Jeg krydser grænsen til Skotland lidt tidligere end ventet. Her nogle billeder :
dsc_7400b.jpg dsc_7403b.jpg dsc_7410b.jpg
Jeg kører af de større landeveje til byen Kelso hvor vandrehjemmet skulle ligge men ak det er ikke til at finde. Jeg kører gennembyen 3-4 gange uden at se skilte til vandrehjemmet. Skod*3! Jeg spørger en gammel mand som kommer gående på fortovet. "Vandrehjem i Kelso?" Det har han sku' aldrig hørt om! Det er tydeligt på den ældre mands udtale at er kommet til Skotland men jeg kan sådan rimeligt forstå hvad han siger. Jeg viser ham adressen for at han kan vise mig vej. "Harrg!" udråber den ældre mand. "I's noo i' Kelso. It's i' Kirk Yetholm. It's ay small town 6-8 miles from herre." Okay! Adressen er ikke et gadenavn men et bynavn på en anden lille by ved siden af den større by Kelso. Aha. Det skal man jo lige vide! Den ældre mand fortæller med mange håndbevægelser hvordan den lille vej til Yetholm snor sig og at man fra Yetholm skal over en smal bro for at komme til Kirk Yetholm. Guld!

Vejen til Kirk Yetholm er meget snoet og ikke særlig bred. Der er en midterstribe men når to biler skal passere hinanden skal de næsten ned i gå tempo men alligevel kører de når der ikke er modkørerende ca 90 km/t.
Den lille snoede vej gøre næsten hele ture vær. :-) Jeg finder vandrehjemmet og det viser sig at de har plads; enda mere end en plads tilovers. Ja, hvorfor mon det nu når alle andre vandrehjem er fuldt book ud? ;-) Her et billede af det lille og chamerende vandrehjem hvor man ikke skal glemme sine sko ...

dsc_7418.jpg dsc_7419.jpg
Økonomi i dag Nul gange benzin, Vandrehjem: Overnatning + morgenmad ca 200 dkr, entre Beamish ca 180 dkr Ialt ca 380 dkr (en halvbillig dag : dkr i gns pr dag ind til nu: 436 dkr) (dag 3)

2005-08-08

I nat har jeg fået rejsesyge ... myldrebæ :-( Ikke rart. Jeg får heldigvis noget god morgenmad med jogurt og brød og en hel del juice.

Jeg kommer afsted ved en halv 10 tiden og kører mod kysten. Jeg følger kysten og da det er til til at holde pause opdager jeg et skilt til et gammelt kalkværk ved stranden. Her et billed.
Man kan stadig se hjulsporene i stenbunden ud i kysten hvor kalken er blevet transporteret ud til skibe.
Gammelt kalkværk
Jeg kører op til byen Dunbar som har en gammel borgruin ved havnen. Selve borgen er temmelig ... ruineret ... og der er ikke meget at se. Borgens befæstning ud mod havet bruges dog stadig som beskyttelse mod elementernes rasen.
Her nogle billeder fra Dunbar:
dsc_7431.jpg dsc_7446.jpg
dsc_7452.jpg dsc_7438.jpg


Langs kysten ad de små veje kører jeg videre mod vest og ved et tilfælde kommer jeg forbi borgen Tantallon hvor jeg kører ind for at checke om det er noget at se. Jeg ender med at bruge ca 2½ time og ca 350 dkr her. Her billeder fra Tantallon castle:
dsc_7460.jpg dsc_7461.jpg Tantallon
Tantallon Tantallon Tantallon
Tantallon Tantallon Tantallon
dsc_7493.jpg    
Grunden til at jeg bruger så mange penge har er at jeg køber et såkaldt "Explore pass" som koster 28 pund men som giver gratis adgang til ca. 70 andre borge, slotte, fæstninger og des lige men kun inden for en måned. :-) Det passer lige til mine rejseplaner. Her et link til Explore Pass: http://www.historic-scotland.gov.uk/explorer.htm
I Explore Pass ser jeg et slot som ikke er på nogle af mine kort; Dirleton castle. Det er på min vej så det tager jeg ind og ser på også. Her nogle billeder:
dsc_7591.jpg
dsc_7593.jpg
dsc_7601.jpg

For at komme videre skal jeg uden om Edinburgh da jeg ved at der mange mennesker derinde. Jeg beslutter mig for at tage den store A1 motorvej. Det er dog alligevel for tæt på byen og jeg sidder to gange fast i kø påmotorvejen.

Klokken er ved at være mange (ca. 17) og jeg ved endnu ikke hvor jeg kan overnatte men jeg vil gerne se Blackness castle ... så det gør jeg. Her billeder fra Blackness castle: 
dsc_7651.jpg dsc_7667.jpg
dsc_7661.jpg dsc_7663.jpg
Klokken er nu 18.30 og jeg har fundet ud af at alle vandrehjemme jeg kan nå er optaget. Når jeg er så tæt på Edinborgh (ca 20 km) så er alle campingpladser også optaget. Hvad gør en klog? Det ved jeg ikke men jeg ved hvad en træt gør. Han gør som jeg: Han tager ind på det først bedste hotel og skære tænder over hvor meget mere det koster i forhold til et vandrehjem men er glad over at det ikke er nødvendigt at gå ind på en politistation og urinere på deres gulv for få et værelse i nat.

Lige ved en rundkørsel ligger et hotel som ikke ser alt for dyrt ud plus at det har egen parkeringsplads som er overvåget af kamera. Det kan muligvis bruges. Jeg går ind og spørger om plads og pris. De har plads og prisen er ikke billig men kunne være værre.
Motorcyklen bliver parkeret i et hjørne af parkeringspladsen. Selvom parkerings- pladsen er kamera overvåger nytter det ikke noget hvis 3-4 gutter i nattens mørker kommer og løfter min motorcykel op i en trailer så derfor låser jeg min motorcykel forsvarligt fast til en metal-galænder som er muret i både jorden og i væggen.

Medens jeg låser min motorcykel fast kommer hotellets kok ud for at smide noget affald ud og vi falder i snak om min motorcykel da han ser det er en BMW. Han kører selv BMW ... bil; en stor hvid BMW som han roser til skyerne.
Han finder ud af at jeg er dansker og han lyser op og at snakke om Ranger om "Lage-rum". Jeg ved i første omgang ikke hvad han snakker om men finder ud af at Ranger er et foldbold-hold og "Lage-rum" er Brian Laugdrup. Kokken går meget op i foldbold og viser mig sin Ranger tatovering på armen. Han spørger om jeg også mener at Lage-rum er en fabelagtig foldboldspiller. "Tjo ... det er han vel" kan jeg dertil kun sige ... jeg er ikke meget til foldbold.

Efter min snak med kokken får jeg slæbt min bagage op på anden sal via nogle små snogede trapper. Da jeg kommer ned mærker jeg hvor sulten jeg er og bestiller mad i hotelets resturant. Jeg har ikke lyst til at bruge alt for mange penge da hotellet allerede har kostet en del så jeg bestiller noget der ikke er alt for dyrt. Da jeg får maden er jeg lidt overrasket af mængden men så ser jeg kokken stå i døren ud til køkkenet med tommelfingeren pejende opad og med et stort smil. He, he ... BMW kører hjælper hinanden. :-)

Efter maden, som jeg næsten ikke kunne spise, går jeg ud bagved både for at få lidt luft, se til motorcykelen og for at takke kokken for den ekstra store portion mad. Vi kommer til at snakke om hvad jeg ser på når jeg kører rundt i Skotland. Kokken kan fortælle at der 3-400 meter fra hotellet ligger en ruin som var residens for "The Queen of Scotland". Hende har jeg hørt om men jeg var ikke klar over at det var i denne forstad til Edinburg hun boede. Kokken begynder nu mere eller mindre at forbande Englænderne fordi at de slog den dengang højt elskede dronning af Skotland ihjel.

Selvom jeg havde tænkt mig at gå tidligt i seng må jeg over for at se denne slotsruin hvor "The Queen of Scotland" boede. Slottet skulle ligge ud til et ness (stor sø) men ness'et kan jeg ikke se på nogle af mine kort. Jeg må ud og se lidt på tingene ... :-)

dsc_7669.jpg dsc_7675.jpg
dsc_7679.jpg dsc_7681.jpg
dsc_7685_b.jpg dsc_7699.jpg
dsc_7700.jpg dsc_7702.jpg
dsc_7708.jpg dsc_7712.jpg
dsc_7715.jpg dsc_7716.jpg
dsc_7721.jpg dsc_7724.jpg
dsc_7725.jpg dsc_7733.jpg
dsc_7734.jpg dsc_7735.jpg
dsc_7752.jpg dsc_7756.jpg
dsc_7757.jpg dsc_7761.jpg
dsc_7767.jpg dsc_7777.jpg
dsc_7786.jpg

         Mere tekst og flere billeder senere ...