Logo Sigersted On Net
Forside
Rejsebeskrivelser
Sverige (Cykel)
Jylland 1 (Cykel)
Jylland 3 (Cykel)
Maderia (Vandre)
Afrika (Charter)
Egypten (Charter)
Mexico (Charter)
Nykøbing * 3 (MC)
Isla Margrita (Charter)
London (MC)
Nord om Nordsøen (MC)
Kalmar Tour 1 (MC)
Kalmar Tour 2 (MC)
MC
BMW F650GS (2005)
Honda CB450S (1987)

Cykelferie i Jylland - del 1 - Sommer 1999.

jt_hel_rute.gif Denne side er tildelt en cykelferie i Jylland sammen med Kurt, Gud (en islænding med et efternavn, som starter med Gud) og jeg (Jens) havde i vores sommerferie 1999.
Cykelturen varede 11 dage og gik fra Esbjerg op langs Jyllands vestkyst til Skagen og ned langs østkysten til Randers. Beretningerne er for det meste taget fra rejsedagbogen jeg førte under turen. Både Kurt og Gud har også lavet rejsebeskrivelser over denne tur med de billeder de tog. Her et link til Gud rejsebeskrivelse: ngweb.dk/Turen til skagen. Desværre er Kurts billeder ikke længere tilgængelig på nettet. :-(

Af sted uden megen planlægning men megen indkøb.

Til forskel fra en tidligere tur (Sverigeturen),hvor vi overhovedet ingen planlægning lavede, bruger vi til denne tur en del tid til forberedelserne. Specielt jagten på et anstændigt tre personers telt til en endnu mere anstændig pris viser sig at være problematisk. Vi ender dog med at købe et telt i Spejder Sport i Odense til en yderst rimelig pris. Teltet har oversejl som et ordentligt telt skal have og et fortelt hvilket senere på turen viser sig at være næsten uundværlig.
Vi har planlagt at tage toget fra Odense til Esbjerg, cykle derfra til Skagen og cykle så langt ned af Jyllands øst kyst som vi har ferie dage til.

Kurt cykler på en af hans mange mountain/city bikes med mange udvendige gear, Gud cykler på hans nye hverdags cykel med 7 indvendige gear og jeg har brugt lejligheden til at frådse og købt en ny cykel med udvendige gear.
Gud investere stort i diverse cykel udstyr, såsom : cykeltasker, cykelbukser, cykeltrøjer, cykelhandsker, m.m.. Ja, det er hans første cykelferie tur i mange år. Kurt og jeg bliver revet med i Gud indkøbs rus og køber nogle temmelig dyre cykeltrøjer, som senere viser sig at være alle pengene værd og mere til.

Som cykelkort bruger vi det fremragende cykelkort "Cykelferiekortet '98" som jeg har fået via Dansk Cyklist Forbund. Det kort har næsten alt hvad en feriecyklist har brug for. Hvad cykelkortet ikke har er en bog Kurt køber. Bogen indeholder en oversigt over bla. naturlejerpladser med detaljeret beskrivelse af hver plads.

Med udstyret i orden, en del feriedage til at brænde af og dankortet i lommen tager vi afsted Fredag d. 6/8-1999.

Afsted fra Odense

Dato: 1999-08-06
Kurt, Gud og jeg (Jens) kommer med et bummletog (dem, som stopper ved alle de små trinbræt) kl.12.34 i Odense. Det er det eneste tog hvor der var plads til 3 cykler. I Fredericia har vi 8 minutter til at skifte til et tog, som ligger flere perroner fra hinanden :-|. Ved brug af nogle små elevatorer, når vi det snildt.
Gud opdager på cykelturen ind til banegården, at hans cykeltasker ikke sidder ordentligt. Han skal have indstillet taskerne så hans hæle ikke rammer dem når han træder i pedalerne. I denne sammenhæng kommer Kurt med dagens udtagelse: "Ja, de skal justeres så dine fødder ikke rammer dine tær."! Ja, det vil jo være ubehageligt! :-)

På turen mellem Odense og Fredericia syntes Kurt at vi kører gennem Fredericia ... flere gange! Togchafføreren forklarer Kurt at de skilte hvor der står Fredericia på ved hvert af de små trinbræt betyder at toget kører _imod_ Fredericia og ikke at det er Fredericia.
Vi ankommer til Esbjerg uden problemer og cykler ud af byen mod nord. Lige så snart vi kommer ud af midtbyen, får vi moder natur at føle. Det blæser en stiv kuling, som giver os modvind; selvfølgelig hvad ellers? Ellers er vejret fint med sol, varme og kun lidt overskyet. Lidt uden for byen støder vi på nogle store hvide skulpturer som kan ses her under.
Image 
Ud af byen, stadig mod nord, kommer fordi nogle luksuriøse sommerhus kvarterer som vi gør vores bedste for at ignorer medens vi tramper i pedalerne i modvind.
Med lidt besvær finder vi naturlejerpladsen, som er selve definitionen på guld! Og vi har den for os selv! :-) Endnu bedre. Den naturlejerplads har det hele: Grill, læ, lokum med lokumsrulle og vandhane. Der er ingen vej undenom; topscorer: 10 poing til skovpladsen i Oksby (Oxbøl statsskovdistrikt).
Herunder er Gud og Kurt ved at slå teltet op.
Image 
Ja, det kan være svært at slå telt op.
Image 

Korrekt, Kurt er i godt humør og Gud funderer over telt stangen.
Image
 Image 
Gud står faktisk og griner fra øre til øre, så det laver vi lige en zoom på.
Image 
Og vipti er teltet slået op.
Image 

Vi tager ned til den lokale Daglig Brugsen for at købe noget med. På en cykelferie skal man selvfølgelig have noget ordentligt at spise. Vi køber derfor et par poser pølser, rugbrød, pålæg og noget sødt drikkelse.
Herunder er Gud grill-master, men det er mig, som har sat en brockwurst på spyd. Man har vel ikke en udendørsferie for ingenting, vel?
Image 
Der er næsten ikke mere bly i min blyant :-( (Det kan ses på skriften i originalen!) Jeg har husket alt til cykelturen undtagen at checke om der kun var et stykke bly i trykblyanten. Ja, man kan jo heller ikke huske på alt.
Vi spiser kl.20.30 og nyder solnedgangen. Der er ingen myg og kun få fluer. Her nogle af billederne hvor den røde sol går ned over skoven.
Image 
Dato: 1999-08-06 - Lørdag
Op kl.8.20, spise, afsted kl.10 Fredag km 51,7. (Kun få mm bly tilbage.) Ja, så har jeg fået bly til min trykblyant igen! Den lokal 'Daglig Brugsen' har det meste, så nu kan jeg skrive frit igen. :-) Fra Oksby cykler vi nord på Ringkøbing fjord. Vi kommer igennem en af militærets legepladser hvor vejen er lavet af grove grussten og vi kommer kun langsomt fremad. Det er det uheldige ved ruter, som går gennem militærets legepladser: man kan på kortet aldrig se hvor millis områderne er (uha hemmeligt) og vejbelægningen er altid suverænt dårlig til cykler.
Efter 26-27 km stopper vi ved Henneby camping og Minimarked, som har lukket mellem 12 og 15. Vi ankommer kl.12.10 :-/. Vi kører igen.

Ved skiftet mellem indlandet og kysten, støder vi på en slags tunnel, som ser lidt spøjs ud:
Image 

Og sådan ser der ud på den anden side af tunnelen.
 
Image
Image
 
Image

Vi cykler ud til havet hvor vi gør god brug af vores lave gear i de stier i sandklitterne. Her er vores første billeder af Vesterhavet. Der er nogle, som har slået telt op på stranden. De kan åbenbart lide det privat og blæseligt. :-)
Image 
Herunder vores cykler parkeret i klitterne; der er Gud, som står til venstre i billedet.
 Image
  
Den ellers udmærkede skiltede cykelrute - rute 1 - har på denne del meget dårlig vejbelægning, så det er svært at få en ordentlig gennemsnitsfart. Ruten har åbenbart været med i en konkurrence hvor det gjaldt om at lave den længste rute på den korteste afstand mellem to punkter! Ruten snor og snørkler sig så meget, så vi er overbevist om at vi på 40 km har kørt 60 km og har set og kørt på alle klitter på vejstykket. Efter at have kørt ca. 60 km (vestkystruten er flot, men elendig til at kommen frem på) på den elendige sti, finder vi et hul ud til landevejen som vi bruger det sidste stykke til Hvidesande hvor vi får en omgang burger hver og Gud og jeg spiser Kurts pomfritter.
Medens vi sidder uden for turist burgerboden, skal vi holde os tilbage for ikke at udøve overlagt og grov fysisk vold på en postmand Per bil (den til småbørn), som med al for korte mellemrum afspiller en melodi med en total overglad postmand Per der synger noget ala "Kom og kør med mig, jeg kører post ud." Igen og igen. Selv tyskerne, som sidder ved siden af, går og leder efter en måde at slukke bæstet på. Det er slemt. Vi kører næsten før vi er færdige med at spise.
Stadig med kraftigere modvind kører vi nordpå til Søndervig hvor der er en campingplads, hvor vi hurtigt får slået teltet op.
 
Image 
  Da vi bliver indkvarteret på campigpladsen, får vi nogle turist reklamer med tilbud og nogle aktiviteter. Vi er lidt irriteret over ikke at være kommet så langt i dag som vi havde forventet, så som en anden Duke i filmen 'The big Lebowski' siger vi 'Lets go bowling'!. Så efter at have kørt 80 km på cykel i stiv kuling, slået telt op, taget et bad og tager ind og bowler!
I bowlingshallens baren har de tilbud på Irish Coffe til 17 kr! Guld. Gud får dagens highscore 168. Selvom der var 4 daytona racerbil maskiner, tager vi ikke en omgang som vi ellers plejer efter bowling. Vi tager en gang pomfrit i stedet. Vi kommer i seng/soveposerne kl 22.30.

Dato: 1999-08-08 - Søndag
Om natten har det regnet og teltet er vådt. Vi kommer først afsted kl.10.30. Pris for camping: 192.-kr. Vi følger cykelrute 1 nord på og kommer hurtigere fremad end i går. Der er heller ikke så meget vind da ruten i dag går lidt inde i land. Vi kommer over det lille stræde mellem Stadil fjord og Vest Stadil fjord, som er temmelig flot.
Ved middagstid kommer vi til selve Stadil by, hvor vi på en bænk indtager middagsmaden. Maden består af en rugbrød og en pakke blandet pålæg. Både Kurt og Gud klagede over mit valg af pålag, men det blev spist alligevel.
Guds helbred skranter lidt, ligesom Kurts, men vi holder stadig farten.
Vi har alle ømme røve, da de ikke er blevet cyklet til endnu! Medens vi cykler, begynder det at dryppe enkelte regndråber, men foreløbig bliver det ikke til mere.

Vi cykler ud ad tangen mellem vesterhavet og Nissum Fjord. Mander, hvor er den vej lige! I 10-15 km går vejen lige ud hele tiden. Vi kommer meget hurtigt frem, men det er lidt ensformigt.
 
Image  Image 

Vi cykler ud til Fjaltring kirke, som ligger helt ude ved vestkyst klitterne. Vi tager nogle fede billeder.
Image  Image 
Image  Image 
 
Fra Fjaltring kirke går ruten langs klitternes kant til den næste by Bovbjerg. Nogle gange skal vi passe på for ikke at cykle ud over kanten/skrænten. Vi tager nogle billeder af skrænterne.
ImageImage 

Da vi ankommer til vores første valg af campingplads, regner til lidt tættere, men det er ikke nødvendigt med regntøj. Selvom campingpladsen både plads, sauna og bad, er købmanden så ringe udstyret, at vi beslutter kun lige at få lidt at spise og cykle videre til Thyborøn camping.
Cykelruten ud af Harboør Tange er på cykelkortet godt nok markeret som med dårlig belægning, men for helgoland hvor er den også dårlig! Det er et under at cyklerne holder. Gennemsnitsfarten er nede på 13 km/t. I en 2-3 km strækning kan vi næsten ikke trække vejret pga stanken fra Ciminova. Fy føj :-( Det er nærmest en velsignelse at stikke hovedet til armhulen og trække vejret gennem ens egen kropdunste!
Thyborøn camping er suveræn! God service, god plads, man kan bestille morgen brød, en købmand, som både har Underground is, Icetee og ikke mindst Cocio! Guld! Herunder billeder fra Thyborøn camping plads og ja, det er Gud, som har smidt tøjet. :-)
Image 
Vi har i dag cyklet ca. 95 km og har derfor en kortere tur i morgen. Efter at have slået telt op, cykler vi gennem byen for at se nærmere på Thyborøn. Her nogle billeder fra stranden med de mange bunkere fra 2. verdenskrig.
Image  Image 
Vi får en omgang junkfood i den lokale grillbar ved navn 'Pølseboden'. Vi cykler også ned til havnen og finder ud af hvornår færgen sejler.
Dato: 1999-08-09 - Mandag
Vi kommer rimelig tidligt op ved en 8-9 tiden og pga de mangfoldige tunge regnskyer pakker vi hurtigt teltet sammen. Vi har bestilt brunsviger til morgenmad. Camping indehaveren var ikke sikker på om den lokale bager kunne lave dem, men jo! Kurt skamferer brunsvigeren ved at komme 1/3 bøtte buko rejeost på! Fy føj for en vandalisme!
Færgen sejler over kanalen hver time og koster kun 17.-kr for en person med cykel. Vi kommer med kl.10 og turen tager kun 10 min.. På turen fra færgen har vi stadig modvind. Her et billede på den lille færge hvor vores cykler holder over til højre.
Image 
Vi følger stadig cykelrute 1 mod nord. Omkring byen Ørum ruller vi ned ad en bakke og hører nogle pop fra kornmarken. "Er det popkorn eller hvad?" tænker vi. Vi bliver enige om at det pop laver korn når det snart skal høstes (hovederne hænger nedad).
Vi får rugbrødsmader i den lille by Svankær på en bænk lige ved siden af den lokale købmand. Råhygge for alle pengene. :-) Gud opdager at vi kun har en venstehånds dåseåbner med og finder ud af hvor besværlig den er at bruge. :-D
Image  Image 

I Nystrup plantagen, som er et stort skov område i Thy, kører vi lidt vild og kommer derved til at kører ca. 15 km længere end beregnet. Gud taber sin hat, men opdager det først efter adskillige km og nogle meget stejle bakker. Vi spørger med et lille smil på læben: "Vil du cykle tilbage efter den? Vi skal nok vente!" :-) Han kører ikke tilbage efter hatten.
Hver aften dyster vi om hvem der bedst kan trykimprægnerer soveposer ... . Ja!, vi fiser så det både kan høres, lugtes og føles! :-) Rigtig mandehørm for alle pengene! Den megen motion har pillet ved vores stofskifte hvilket ikke ... harmonerer ... med den megen junkfood. :-)
Kurt finder ud af hvorfor hans bag-bremse støder på fælget. Et af hans ege er knækket og nu kører dækket så meget ud og ind at han er nød til at tage bagbremsen fra. I morgen tager vi ind til den nærmeste by (Nors) for at se om der en cykelhandler eller må Kurt ned til Thisted.
Vi tænder, med meget besvær, en minigrill på en natur-parkeringsplads og griller pølser. På min trangla koger vi 2 poser ris. På denne plads må der ikke camperes, så derfor kører vi et stykke til en naturlejerplads, som både har bålplads, et hul i jorden lokum og et læskærm. vi tænder bål og røger læskærmen til for at få alle insekter ud. Vi bruger mit militær regnoverslag (ca. 175 kr i overskudslageret) til at lukke myggene ude for natten og smører noget at det giftige svenske mygge rollon på læskurerets kanterne til indgangen.
Herunder nogle billeder fra læskuret og naturlejerpladsen.
Image
Image 
Image 
 
Dato: 1999-08-10 - Tirsdag
Selvom gulvet i læskuret er temmelig hårdt, har vi sovet udmærket. Da vi ikke skal pakke telt sammen, kommer vi hurtigt afsted.
  Efter kun 470 meter syntes Gud at han kan mærke grusvejen lidt for godt. Ja, Myrphy har slået til igen! Han er punkteret. Gud lapper den hurtigt og pumper og pumper og pumper ... og pumper. Jep, han har mere end et hul. Gud's anstrengte udtagelse hertil: "Der er en ordentlig gang skidt!" :-) Et uheld kommer sjældent alene.   På vej ind til cykelsmeden i Thisted begynder det at regne kraftigt. Vi tager regntøj på under et vejtræ. Da vi ca 20 minutter senere kommer ind til cykelsmeden holder det op med at regne. Det tager ca 20 minutter at få Kurts cykel lavet. Vi spiser varm kineser mad på Shanghai restant lige nede af gågaden imens. På vej ud af Thisted ikke bare begynder det at regne, men det vælter bare ned. Heldigvis er vi lige ved en campingplads for at gå på lokum og tanke vand. Det er ikke kun en lokal byge (som metrologen ville sige), så vi trækker i den fulde regn-kamp-dragt og begiver os afsted i regnvejret.
De første 20-30 km står det ned i lår tykke stråler. Vores regntøj kan ikke håndterer det våde element udenfor og den svedige krop indenfor. Vi bliver våde. Så lang tid vi cykler og herved holder os varme, er det ikke et problem, men så snart vi stopper, har vi kun nogle få minutter før vi bliver så kolde, at vi ikke kan cykle videre så vi bliver ved med at cykle uden pauser.
Den campingplads vi havde udset til vores overnatning, står under flere cm vand og det regner stadig kraftigt. Her oppe i Jammerbugt kysten er der heldigvis mange campingpladser, så vi beslutter os at cykle videre til den næste. Da vi ankommer til den næste campingplads, er det kun let regnvejr, som plager os. Alt er vådt og da vi får at vide at en hytte kun koster 250,- kr (100,- kr mere end en teltplads); tager vi straks og uden et milisekunds overvejelse en hytte.
Vi opdager at ikke alle cykeltasker er vandtætte. Guds har et specielt regnovertræk, så alt i hans tasker er tørt. Mine tasker klarede sig ikke så godt. Der er kommet en del fugt ing nederst i taskerne hvorved en vigtig del af oppakning er totalt og fuldkommen er destrueret, nemlig min lokumsrulle! :-( Kurts tasker var hårdt prøvet da han ingen bagskærm har. Flere af hans ting er våde, så de kan vrides. Alt hives ud, checkes og hænges evt til tørring. Herunder nogle billeder fra hytten hvor alle vores ting blev tørret.
Image 
Herover er Kurt blevet censureret. Vi skal jo tænke på det yngre publikum. Han viste ikke jeg tog et billede i det sekund. :-)
 
Image

Campingpladsen har en pool! :-) Ja, vi gør flittigt brug af den for at få løsnet musklerne i skuldre og ryg. Vi får et velfortjent bad og kan sove på madrasser i nat. :-)

1999-08-11- Onsdag
Vi satte væggeuret (Guds armbåndsur) ti at ringe kl.7. Vi hører det alle ... lægger os om på den anden side og sover videre. Vi står op ca. kl.9 og begynder at pakke. Vejret er fint, stadig modvind, men det har vi vendt os til.
Midt under dagens rute begynder det at regne let og vi tager regnjakke på. Senere holder det op igen og da det for varmt at cykle med regnjakke tager vi dem af igen. Imens vi smider (regn)tøjet, kommer en ældre mand, som går tur med sin lille kortbenet gravhund. Få meter herefter støder vi på en stejl bakke hvor vejbelægningen er grus og sand, hvilket gør der en temmelig besværlig tur op ad bakken. Medens Kurt og jeg knokler op ad bakken, godt hjulpet af vores laveste gear og brede bæk, graver Guds t ynde dæk sig ned i sand og grus og han er nød til at trække. Der er sikkert nemmere at trække op ad bakken, men Kurt og jeg har åbenbart sat os i hovedet at denne bakke vil vi cykle op af. Kurt og jeg venter på Gud oppe på bakketoppen. Da vi samlet har stået og fået vejret og noget vand at drikke og er klar til at cykle videre, bliver overhalet af den ældre mand med den lille gravhund. Manden spørger med et ikke lille smil på læben om vi vil have et lift?!! Vi griner alle højlydt og vi cykler hastigt videre.

Vi beslutter os for ikke slavisk at følge vestkystruten fordi den laver mange omveje, som godt nok er flotte, men nu har vi set de fleste vestkyst klitter og lyng-skove. Når vi cykler på de veje, som går parallelt med vestkysten, kommer vi meget hurtigere fremad.
  Da vi kommer til Løkken siger gud: "Jeg giver burger.". "Hvorfor det?" spørger Kurt og jeg. "Fordi jeg har fødselsdag i dag!". Skod, det har vi glemt! Det er nogle gode burgere. :-)

Solformørkelse i Lien
I byen SlettenStrand laver vi rugbrøds "dingenoter" (vi fortærer en pakke rugbrød og en pakke med 3 forskellige slags pålæg). Der på en parkeringsplads ser vi den delvise solformørkelse gennem nogle skyer. Ved at bruge skyerne som filter, tager vi 10-20 billeder af solformørkelsen - hver! Her er mine billeder:
Image  Image 

Gud har nogle af de rigtige Tycho Brahe briller med som vi både ser og fotografer igennem.
Image  Image 
Image 

Ud af landevejen, som løber gennem området Lien tager vi flere billeder, når solen er mere formørket.
ImageImage
Image 

Vi kommer til byen Lønstrup hvor vi slår teltet op på den lokale campingplads.
Image 
På den restanten ved siden af får Kurt og Gud en af de lokale delikatesser: Grillet ørred med hvide kartofler og salat. Jeg nøjes med en wienersnitschsel med braskartofler og ærter. Hverken Kurt eller Gud ved hvordan man skal bruge den specielle fiske kniv. Selvom vi er gode til at improviser, kan jeg se at der må være en smartere måde at anvende det spøjse instrument på. Korrekt, jeg ved heller ikke hvordan den bruges. :-)
Vi tager ud til stranden ... eller rettere sagt - skrænten. Vi får et sug i maven da vi kommer ud og kan se hvor stejlt og langt ned der er. Her et billede.  
Image 
Horisonten er også flot.
Image 

Dato: 1999-08-12
Det har regnet meget i nat, med torden og det hele. :-( Det regner stadig let da vi vågner, så vi gider ikke stå op. Da der kommer et ophold i regnen, skynder vi os at pakke telt og cykler og kommer afsted.
Senere på dagen, ved Bjergby, står regnen ned igen. Regnen er så kraftig og vi er blevet så kolde at vi gør holdt under at halvtag ved en nedlagt butik. Vi tager det våde regntøj af. Guds tøj inden under er også vådt. Han bruger sit håndklæde til at tørre sig. Efter kun et par minutter er vi blevet kolde. Der ligger heldigvis en lokal brugs lige over på den anden side af vejen kun 50 meter væk. Imellemtiden er regnen taget til så tagrenden ikke kan klare alt vandet og der løber en mindre flod ned af vejen. Til sidst tager vi os sammen og løber over til brugsen med regnjakkerne over os som en fattig beskyttelse mod det våde element. Vi laver rugbrøds "dingenoten" og køber en del energi snags. I næsten 1 time står vi under halvtaget og ser på det våde element udfolde sig. Vi ser en lys sky-front nærme sig og da den kommer hen over os, stopper regnen næsten helt. Vi kommer hurtigt i det klamme tøj og kommer afsted. Det er ikke for ingenting byen hedder "Bjergby" kan vi lige hilse og sige! Der er en hel del bakker både før og efter Bjergby.
For at få varmen igen lægger vi en km på oveni gennemsnits hastigheden og selvom det stadig regner lidt, går det hastigt derudad.

Vi går på siteseeing i Råbjerg Mile med vores cykelgamasjer og regn-bukser på for ikke at få sand i skoene og det virker. Mander hvor er Milen stor! Jeg kan nu se hvordan man har kunne lave ørken film heroppe.
Image  Image 

Herunder et lille selvportræt i Råbjerg Miles sand. :-)
Image   Image   Image   Image   Image   Image   Image   Image   Image

Vi ankommer godt trætte til Skagen og vil oven på regnvejret gerne have en camping-hytte. Det viser sig at alle hytter i hele Skagen er udlejede - alle. Vi kører rundt til alle 3 campingpladser og alle deres hytter er optaget. Inde i byen spørg vi om vej hos en ældre dame ved turist-kontoret. Kontoret er lukket, men hun lejede værelser ud til turister hos hende privat. Det er dog til åger priser. En camping hytte koster ca. 250,- kr og hos hende koster et værelse med bad 450,-kr. Vi lover ikke noget, men siger at vi måske kommer. Det ender med at vi cykler ud til den sidste campingplads vi var ved og slår telt op.  
Image 
  Vi får et varmt bad og cykler ind og - hvad ellers - bowler. Jeg får ny personlig highscore med 211 point! :-D  
Image 

Dato: 1999-08-13
I nat har det ikke regnet og selv solen skinner fra en skyfri himmel. Vi pakker hurtigt og cykler ud til grenen.  
Image 
  Vi tager billeder af Gud, som fod-bader i både Skagerak og Vesterhavet samtidigt.  
Image 
  På tilbagevejen tager vi på i et fyrtårn.  
Image 
  Jeg tæller møjsommeligt alle trinene hvorefter damen som vi betalte entre til kun siger: "Ja, det er korrekt". Hun vidste det selvfølgelig. De 210 trin beviser at vi ikke er i så god træning som vi troede. Her udsigten fra fyrtårnet op imod grenen.  
Image 

På vej tilbage gennem Skagen by, spiser vi på Jensens Bøf-hus, mmm mums. :-) Vi når også et smut ud og se den tilsandede kirke. Det er ikke meget at råbe hurra for. Meget er der ikke at se. Kirken er jo også tilsandet, men alligevel.  
Image 

For første gang kører vi ned af østkysten og vi kommer meget hurtigt fremad. Før vi får set og om, er vi i Frederikshavn. Gud når lige et tog til Odense med kun 7 minutter at give af. Vi får teltet og han er afsted. Vi var lige ikke at kunne finde banegåeden. Årsag: Frederikshavn, der mangler skilte til bandgården!
Kurt og jeg cykler videre til Sæby med stor hast. Vi skal jo bowle i aften! :-)

Sæby, der mangler skilte til campingpladserne!
Kun med hjælp af en lokal vejarbejder finder vi campingpladsen i Sæby by. Campingpladsen har ingen stjerner (måske nogle negative nogle, men den skilter man jo ikke med). Vi bliver behageligt overrasket. Da vi ankommer er der et skilt i vinduet hvor der står: "Find selv en plads, hytterne 2,3,4 og 7 er fri". Der kommer dog en ældre dame frem og tager imod vores campingpas. Der er masser af plads og bad er gratis - med varmt vand vel at mærke. Der er også koge-grej. Det er en hyggelig camping-plads og lige over på den anden side af vejen ligger Sæby bowlinghal :-). Pris for campingpladsen: 50,- kr pr. person pr overnatning. Guld!

Vi går gennem Sæby gågade, som er temmelig flot og stor for en by på denne størrelse. Maden får vi på Sæby Grillen. Hvor ellers? Jeg får en stor posion pomfrit og en stor bøfsandwitch. Når man i Sæby grillen bestiller stort, så får man _stort_. Jeg kan simpelthen ikke spise mig igennem den kolonorme bøfsnadwitch. For første gang på hele turen er jeg nød til at levne. Til mit forsvar skal det siges, at den bøfsnadwitch er mindst 1½ gange så stor som det man ellers kalder "en stor" plus at den svømmer i tyk brun sovs! Værsegod at spis! :-)
At bowle 2 dage i træk på en cykelferie viser sig hurtigt at være en dårlig ide. Benmusklerne bliver hurtigt ømme. Hvad værre er, vi får begge ondt i knæet. :-(
  Dato: 1999-08-14
Næste morgen kommer vi afsted i kraftig modvind. Kun 50 meter fra Hals færgen punktere jeg på en pileformet flint sten :-(. Færgen sejler med det samme og tager kun 5 minutter, så lapningen må vente til vi kommer over på den anden side. Jeg bruger ca. 20 minutter på at lappe og vi er afsted igen. Ved den næste camping kiosk, spiser vi rugbrøds-dingenoten til middag.
Vi vælger at kører gennem et område, som står markeret som "Dyre Parken", men der er ikke andet en grusveje og almindelige køer og heste :-/. Sikke en "Dyre Park".
De sidste 15-20 km ned til Hadsund er den gamle jernbane strækning blevet lavet om til en ideel cykelsti. Godt gået Hadsund! :-). Det meste af jernbane cykelruten er beskyttet mod vinden af bakker eller træer, men enkelte strækninger er helt åbne.   På en sådan strækning bliver jeg irriteret på den konstante modvind og tramper i pedalerne af alle krafter. Jeg lægger ikke mærke til at Kurt af al magt vil følge med og han accellerer lige og bag ved mig netop da jeg holder op med at trampe. Det resulter i at Kurt med stor kraft kører op bag i mig. Kurts forhjul stiller sig på tværs og han ryger forover cyklen. Han redder situationen med en karate rulning. Han får dog en del hudafskrabninger på det ene knæ og på venstre arm. Armen bløder så kraftigt at vi er nød til at lægge en bandage på. Til denne lille "operation", bruger vi alt hvad der er i det lille første hjælps kit, som viste sig at være alle pengene vær. Bagefter checker vi cyklerne, som ikke ser ud til at have taget meget skade. Det eneste er min bagskærm, hvor hele den bagerste halvdel er krøllet op under bagagebæret og fylder nu kun 5 cm! :-(. Bagskærmen er heldigvis af plastik og kan næsten rattes ud igen.

Vi vil gerne have et nyt førstehjælps kit, så da vi kommer ind til Hadsund campingplads, spørger vi efter den lokale skadestue. Vi får at vide at skadestuen er lukket i weekenden! :-/

På campingpladsen lejer vi et lille værelse. Her ligger Kurt i køjen og ømmer sig.  
Image 

Efter et varmt bad er Kurt væsentlig mere frisk og vi tager og i byen for at købe et nyt førstehjælps kit. Hurra, kvajpande Kurt og Jens, det er Lørdag og butikkerne har lukket! Vi tager en pizza istedet. Herunder sidder Kurt ud for pizzariaet med sine lappede skrammer. De fleste er holdt op med at bløde.  
Image

I tv-avisen lover metrologerne regnvejr i nat, i morgen og de næste 5 dage. Skod! Dette vejr og Kurts styrt får os til at ændre vores rejsplaner lidt. Istedet for at cykle 90 km i regnvejr til Århus, beslutter vi os for at cykle ca 40 km til Randers - måske også i regnvejr - for at tage toget til Odense derfra.

Dato: 1999-08-15
Vi cykler hurtigt fra Hadsund til Randers, ikke af cykelruterne men af landevejen da dette er hurtigere og det passer også fint at en del af vejen har en god cykel sti.

Vi ankommer til Randers og forespørger straks efter et tog hvor vi kan have vores cykler med. DSB har afskaffet cykeltog næsten fuldstændigt uden for højsæsonen. Hvad er det for noget?! De første regional tog kører kl.15.44, dvs om 5 timer! Alle cykelpladser i IC togene er optagede! DSB går I ikke ind for offentlig transport også af cykler? Eller er I ved at udvikle Svenske forhold? hvor det kun er bilen, som tæller? (Se evt beskrivelsen af de kummerlige cykel forhold i den Svenske Jernbanen i SverigeTuren).
Hver time hele dagen suser et IC tog gennem Randers og på dem alle er cykelpladserne optaget (kan DSB ikke taget et hint?), men Kurt og jeg har intet andet at lave, så vi køber en billet til Odense og beslutter os for at spørge hvert IC tog om der er plads bare til Århus. Fra Århus må der da gå mere end et par regional tog om dagen - sku!
Allerede ved første forsøg er vi heldige. Vi kommer med IC tog kl.20 selvom Kurt pga pladsmangel er nød til at stå op. Der er dog kun plads til Århus hvor vi er nød til at stå af.

Så står vi på Århus banegård og skal finde ud af hvordan vi kommer videre. Den flinke togmand, som lod os komme med I Randers løber ned til den del af IC toget, som bliver tilkoblet i Århus for at spørge om vi der kan få vores cykler med. En flink togdame siger at her kan vi komme med helt til Odense _med_ vores cykler! :-) Jamen, der er jo guld! Vores er de eneste cykler i kupeen så der er masser af plads.Km cyklet ialt: ca. 755 km over 11 dage


Erfaringer og råd af denne tur:

1. Fortelt er godt til cykeltasker og andet bagage; specielt hvis det skulle regne, men også pga evt langfingede individer.
2. Husk ekstra eger til cyklen!
3. Cykeltrøjer, som tager vinden på forsiden af kroppen og har næsten ingenting på bagsiden er meget tilrådelige selvom de er dyre. Med dem bliver man ikke afkølet af vind. Husk at de skal både kunne lynes helt om til hagen og have dobbelt lynlås så der kan åbnes for neden samtidig med at være lynet til for oven.
4. Overtræks regntøj til skoene er uundværlige i regnvejr.
5. Toiletrulle skal i _tæt_ plasticpose.