Logo Sigersted On Net
Forside
Rejsebeskrivelser
Sverige (Cykel)
Jylland 1 (Cykel)
Jylland 3 (Cykel)
Maderia (Vandre)
Afrika (Charter)
Egypten (Charter)
Mexico (Charter)
Nykøbing * 3 (MC)
Isla Margrita (Charter)
London (MC)
Nord om Nordsøen (MC)
Kalmar Tour 1 (MC)
Kalmar Tour 2 (MC)
MC
BMW F650GS (2005)
Honda CB450S (1987)

Cykelferie i Jylland - del 3 - Sommer 2002

Denne side er tildelt en cykelferie i Jylland sammen med Kurt og jeg (Jens) havde i vores sommerferie 2002. Cykelturen varede 4 dage og gik fra Esbjerg ned langs Jyllands østkyst til Tønder, over til Kruså og op til Lillebæltsbroen. Beretningerne er for det meste taget fra rejsedagbogen jeg førte under turen.
Siden er ikke færdig endnu, der kommer mere tekst og der vil komme de billeder, som blev taget under turen.
Jyllandsturen 3

2002-07-19 - Våd vejrudsigt

Det ser ikke lovende ud vejret. Vi skal afsted Lørdag d. 20/7 og DMI har lovet regn Søndag, Mandag. Men vi er jo ikke nogle kyllinger :-). Vi tager afsted alligevel.
Har købet et nyt liggeunderlag sådan et af de fancy'e selvoppustelige nogle pris 800,-dkr.Håber det er det vær.
Tager både kamera og Palm Pilot (til at skrive rejsedagbog på) med og håber de ikke får for meget vand.


2002-07-19 - DSB idioti forhindre næsten ferie

Vi har bestilt billetter til toget Lørdag morgen kl.06.? så vi er i Esbjerg kl.08.43. Pris 342,-dkr for 2 voksne. Men ak DSB's internet "smarte" billetbestillingssystem har ikke reserveret til vores cykler. Det viser sig at cykelreservationer skal man bestille separart. Det nytter ikke at lave pladsbestilling til to personer og at toger skal kunne medtage cykler. Ja, det kan selvfølgelig tolkes på flere måder, men hvorfor checke at toget kan have cykler med hvis man ikke skal have nogle cykler med? Vi man bare sikre sig at man for mulighed for at se på andres cykler under sin tog rejse? Eller hvad? Det kort og det lange er at vi ikke kan komme afsted siger reservationssystemet. Ja, vi har mere end en gang set DSB klokke i det så Kurt og jeg beslutter at møde på bandgården med vores cykler alligevel for at se om der ikke skulle være plads. Hvis der ikke er plads, bliver det en meget kort ferie.


2002-07-20 - Afsted

Er hos Kurt kl.06.00. Vi kommer med intercity til Fredericia med cykler da en venlig togmand lod os komme med men han kan ikke sige om vi kan komme videre med tog til Esbjerg. I Fredericia viser det sig at cykel-/ barnevogns-pladserne slet ikke er reseveret. Både vi og cyklerne kommer med.

Esbjerg Vi ankommer kl.08.04 og cykler ud af Esbjerg men får morgenmad i form af rundstykker og direktørsnegl.
Vi finder ikke straks den nationnale cykelrute 1 men kommer hurtigt afsted godt hjulpet af nedvind. Vi cykler langs digerne og ser en masse får som holder græsset ned på diget. Vejret er godt omend det blæser lidt.
Herunder er vi ved Kammersluse. Læg mærke til skarven på bådbroen.
Jyllandtur3
Jyllandtur3

Ribe
Vi tager en lille smuttur omkring Ribe for at se den gamle by og domkirken. Desværre koster det penge at komme ind i kirken og dette selvom man betaler kirkeskat ... den skal jeg have sagt op. Vi får en god bagget på et lille tov over for domkirken; pepperroni og kawlslow salat. Vejret er fremragende og vi får begge for meget sol.

Vi snakker om at cykle ud på Rømø men da vi kommer kommer til Brøns er klokken kun 13 og da der kun er 35 km til Tønder og vi beslutter derfor at cykle videre til Tønder.
Lige efter Rømø dæmningen punkterer Kurt på baghjulet. Vi har også lige kørt flere km på ret dårlig grusvej og vejen vi kører på på dæmningen er belægningen noget smuldret gammelt asfalt. Da Kurt vender cyklen på hovedet for at finde hullet finder han en sten som sidder i dækket og da han piller den ud, strømmer luft ud med en hvæsende lyd. "Ok, der er nok hullet" siger han. Ja han er ikke nem at narre han Kurt. Det tager en lille halv time at lappe dækket. I medens tager jeg nogle billeder af den mængde af får som græsser på diget. Jyllandtur3
Jyllandtur3 Jyllandtur3

Mølgtønder
Vi smutter omkring Mølgtønder for at cykle gennem den gamle bydel og for at se Schakenborg. Vi ser den dog kun udefra.

Tønder
På strækningen mellem Mølgtønder og Tønder bliver næsten kørt ned af to sønderjyske fartbølle Brian'er som kører 30 cm forbi os med ca 150-160 km/t. Man skulle gøre som IRA gør ved deres fartbøller som stjæler biler for at kører gaderace og kører folk ihjel; skyd dem gennem knæet så det bliver stift. Så har de temmelig svært ved at køre bil og hvis det alligevel lykkedes dem at gøre det igen, så skydes de også gennem det andet knæ. Vi cyklede ikke på en af nationalcykelruterne men på en landevej uden cykelsti for at spare tid. Man kunne sige at det kunne vi bare have ladet være med men så kunne man også lige så godt sige at man bare kan lade være med gå uden for sit hus. Det er ikke os som gør noget ulovligt. Jeg ved ikke om det nytter at anmelde sådan nogle halvhjernede brian'er telefonisk (via mobiltelefonen)
Vi ankommer til Tønder ca. kl.16.30 hvor vi camper på den lokale campingplads og får slået telt op på en lille græs top for at ikke skulle slå telt op i flere cm vand. Campingplandsens græsplane står flere stæder under vand pga af den store mængde nedbør der har været de sidste par måneder. Der er enda kommet vandfugle.
Vi tager op i byen for at få noget at spise. Kurt får lasange og jeg får Chili con carne.
Da vi kommer tilbage i teltet går jeg i bræderne og kommer hverken ud af cykeltøjet eller i min sovepose. Mander hvor er jeg træt.

Dagens tal: km: 106, tid i saddel: 5t 52m, gennemsnit km/t: 18


2002-07-21 - Afsted fra Tønder

Kurts cykel er flad her til morgen. Medens han lapper cykel, pakker jeg teltet sammen. Vi køber nogle vaccumpakkede frikadeller og spiser dem med vores medbragte boller.
Vi kommer afsted fra campingpladsen kl.09.50. Kl.10.00 er Kurts dæk fladt igen. Skod.
Medens han lapper kommer en af de ældre lokale og får en snak om hvordan man lapper cykel og hvor dårligt vejret bliver senere på dagen. Efter ca en halv times lapning cykler vi videre. Vejene mellem Rens og Padborg er temmlig kedelige fordi de har lange lige strækninger. Jeg tager et billede af de lange lige veje og af de frilandsgrise som "øffer" rundt ved siden af.
Jyllandtur3 Jyllandtur3

Lige da vi kommer ind i Padborg er Kurt punkteret igen men denne gang på fordækket og det begynder at regne. Skod. Vi ser heldigvis en Q8 tank ned af vejen og tager derhen for at lappe, få noget at spise og komme på lokum. Efter en god halv times tid er vi på farten igen nu iført fuld kampdragt i form af regnjakke, regnbukser og regnovertræk til skone. Nævnte jeg at det regnede? :-(

Vi cykler til Kruså og for noget at spise på et cafeteria, en big burger til hver.
Planen er at forsætte med at cykle til vi finder en campingplads hvor vi kan leje en hytte. Ved den første campingplads er alt optaget og ved den næste FDM camping er der ingen hytter ledige indtil den 26. i denne måned. Hum, det kunne være dette er et lille hint om det er de næste steder ikke er stor sandsynlighed for at der en hytte ledig. Vi beslutter os derfor at camper her selvom vi nok skal pakke teltet og vores ting sammen i regnvejr i morgen tidligt.
Jyllandtur3
I morgen bliver det rigtig dårligt vejr (regn, blæst og torden) i følge vejrudsigten så vi regner ikke med at komme så langt. Man (ikke os på dette tidpunkt) kunne cykle hele vejen til Fredericia men det regner vi ikke med vi har kræfterne til. Vores mål er derfor en campingplads nord for Christiansfelt ved en lille by som hedder Taps. Da campingpladsen ligger et stykke væk fra grænsen og et stykke fra kysten har vi en lille forhåbning om at der kan være en hytte fri her.
På campingpladsen får vi for første gang på turen et bad.
Vi cykler tilbage til Kollund for at få noget at spise. Men ak dette er ikke en storby men en lille by som ligger ved siden af en større by. Derfor er der ingen "døgner" eller ligende. Vi prøver at cykle ned til havnen; som viser sig kun at være en anløbsbro og ikke meget andet. Vi cykler tilbage til campingpladsen har dens 2 m2 grillbar åben og vi nupper nogle pølser og pomfritter. Ikke lige diætmad men er bedre end ingenting. Vi spiser vores man i TV-stuen medens vi ser vejrudsigten som ser meget lovende ud. Alt det regnvejr som DMI havde lovet ser ud til at have drevet mod øst så vi måske slipper med nogle enkelte byger. :-)

Dagens tal: km: 57, tid i saddel: 3t 20m, gennemsnit km/t: 17


2002-07-22 - Afsted fra Kollund / FDM camping

Der har regnet noget af natten og der har regner medens vi pakker telt sammen. Heldigvis har vi forudset denne situation og har fået en teltplads lige ved siden af madlavnings rummene så vi kan få pakket sammen i tørvejr. Teltet er dog uhjælpeligt vådt og det kan der ikke ændres noget ved.
Vi kommer rimeligt tidligt afsted fra campingpladsen ved en 8.40 tiden og cykler ikke på de nationale cykelruter men skærer igennem til Aabenraa og cykler et stykke på hovedvej 170 for at spare tid. Vi cykler igennem Aabenraa uden stop og videre på cykelrute 5. Herunder et billede af hvordan vi ser ud når både vi og vores cykler er i regntøj. Vi har overtrukket vores sidetasker med affaldsposer for at holde den værste regn ude.
Jyllandtur3
Da vi kommer kommer til campingpladsen i bugten lige før Sønderballe er Kurts bagdæk fladt igen. :-( Stedet kunne dog ikke være valgt bedre til en punktering. Nede ved lystbådhavnen er der en lille lukket isbod som har et næsten lukket vindfang på 3-4 m2. Her kan vi stå i tørvejr og lappet cykel. Lige udenfor er der nogle dybe vandpytter som Kurt bruger til at finde hullet i slangen medens jeg leder efter det som forårsagede punkteringen i dækket.
Jyllandtur3 Jyllandtur3
Kurt finder lukket og jeg finder en lille skarp, spids flintsten som nemt kunne have været en forarbejdet oldtids pilespids i miniatyre udgave. Medens Kurt lapper, smutter jeg over til den lokale campingplads grillbar for at erhverver to franske hotdogs og to kopperkaffer. Jeg for lov til at tage kopperne, som er rigtige keramikkrus, med over på den anden side af vejen på den betingelse at jeg kommer tilbage med dem når vi er færdige. En fransk hotdog og en varm kop kaffe er lige sagen efter at have kørt en halv dag i regnvejr og blæst.

Vi cykler videre mod Haderslev men kommer på afveje lidt uden for Marstrup. Vejen vi kører på slutter pludselig ved en gård som hedder Nørskovgård og der er ingen skilte med den nationale cykelrute 5. Humf. Vi ser os lidt omkring og finder i det ene hjørne af gårdspladsen er en port/låge til noget vildt reservat som viser sig at være Dyrehaven ved Haderslev. Vi beslutter at cykle op til udsigtspunktet for at tage nogle billeder og for at cykle videre af en sti som hedder "Geheimerådens Sti" som følger Haderslev dam's bred til Haderslev. Fra udsigtspunktet, som er Dronning Margrete d.2's udsigtspunkt, er der en vildt god udsigt ud over Haderslev Dam. Jeg har sat nogle billeder sammen som tilsammen giver et 180 graders udsyn fra udsigtspunktet.
Jyllandtur3
Da vi cykler igennem dyrehaven bilver en flok dådyr lidt forskrækket over den høje lyd mine forbremser laver medens vi kører ned af en stejl skråning men efter de stemmede sig sammen i en tæt flok ser de dog ud til at falde til ro igen. Vi opdager at dette i hver fald ikke er den officielle cykelrute for selv i laveste gear har vi problemer med at komme op af de anlagte stier. Vi ser flere dådyr flokke som stå i behørig afstand fra stierne og ser vagtsomt på alle os mennesker.
Jyllandtur3 Jyllandtur3
Lige efter vi er kommet ud af dyrehaven, cykler vi af Geheimrådens stien som er meget flot omend temmelig mudret men det har jo også regnet meget på det sidste ... hvilket vi desværre ved alt for godt.
Jyllandtur3 Jyllandtur3
Haderslev cykler vi direkte igennem med kun et lille stop ved en tankstation for at få punket Kurts bagdæk ordenligt op da min lille pumpe ikke kan levere et ordentligt tryk.
Ca 4 km efter Haderslev fare vi vild eller kan i hverfald ikke find ud af hvor cykelruten blev af og tager derfor hovedvejen 170 som på dette sted heldigvis har en seperart cykelsti videre ind til Christiansfeld.
I Christiansfeld er man åbenbare besat af at lave honnigkager for der er mange butikker som sælger honningkager.
Vi leder dog efter en cykelbutik og finder også en på hovedgaden gennem byen hvor Kurt køber en ny slange og jeg køber en ny pumpe som kan pumpe op til 100 psi og har en psi/bar indikator så man kan se hvor meget tryk ens dæk har. Skide smart; der er nogle som har tænkt.
Et par km efter Christiansfeld kommer vi til Taps hvor vi vil se om der er nogle ledige hytter på den lokale campingplads "Taps Camping International". Da denne campingplads ligger lidt inde i landet, et godt stykke fra grænsen og lidt afsides fra det hele, håber vi at der en hytte fri som vi kan leje. Hurra det er der. Det er godt vi har fået en hytte for det blæser kraftigere og kraftigere.

Dagens tal: km: 81, tid i saddelen: 5t 14m, gennemsnit km/t: 14,5

2002-07-23 - Afsted fra Taps camping

Hytten er mere koldt her til morgen end teltet plejer at være. Hytten er åbenbart ikke særlig godt isoleret. Måske skulle vi have ladet varme apperartet stå tændt om natten.
Vi får hurtigt pakket det meste men må udskyde morgenmaden en 20 minutters tid da camping damen har sovet over sig. Det gør os ikke noget da vi ikke har travlt.
Vejeret er stadig ikke godt. Det blæser, er koldt og det regner ind i mellem.
Jyllandtur3 Jyllandtur3 Jyllandtur3
Jyllandtur3 Jyllandtur3 Jyllandtur3
Jyllandtur3 Jyllandtur3 Jyllandtur3
Jyllandtur3 Jyllandtur3Km cyklet ialt: ca.300 km over 4 dage1. Cykeltasker skal være vandtætte. Smid nogle penge efter nogle ordenlige nogle.
2. Skaf en ordenlig pumpe. Den skal kunne pumpe dækene op til deres optimale tryk. Der skal helst være en PSI/bar angivelse.
3.