Logo Sigersted On Net
Forside
Rejsebeskrivelser
Sverige (Cykel)
Jylland 1 (Cykel)
Jylland 3 (Cykel)
Maderia (Vandre)
Afrika (Charter)
Egypten (Charter)
Mexico (Charter)
Nykøbing * 3 (MC)
Isla Margrita (Charter)
London (MC)
Nord om Nordsøen (MC)
Kalmar Tour 1 (MC)
Kalmar Tour 2 (MC)
MC
BMW F650GS (2005)
Honda CB450S (1987)

Afrika

Fotosafari og Solformørkele - 2001

Denne side er tildelt en solformrkelses- og fotosafari- tur til Afrika, som jeg var på i sommeren 2001. Det var egentlig en slags charter tur, som er noget jeg normalt ikke tager på, men her var der chance for at se en solformørkelse og jeg skulle rejse alene, så en charter rejse var nok passende; specielt når det drejer sig om Afrika.


Finder rejsen på nettet.

Astronomi er ikke direkte min største lidenskab men jeg har alligevel et lille teleskop som jeg engang i mellem bruger. Da jeg falder over bladet "Sky and Telescope" i den lokale bladhandel køber jeg det bare for at se om der skulle stå noget interessant. Det kan jo være at der kommer et eller andet interessant flyvende over himmlen, som jeg kan se igennem telescopet.
Bladet er ikke dårligt og der står da også noget om ting man kan se på himmlen men det er nogle små annoncer der fanger mit blik. Det er ikke fordi emnet i annoncerne interesser mig vildt men der er mange, rigtig mange annoncer med samme emne, nemligt ture til solformørkelsen i Afrika d.21 juni år 2001.

"Nå, er der en solformørkelse på det tidspunkt?" tænker jeg, det har jeg ikke hørt om før. En klokke ringer for mit indre åsyn: Det er den perfekte undskyldning for at holde ferie i Afrika!. Jeg har ikke kunne lokke nogle af kammersjukkerne med til en tur til Afrika og jeg er dog ikke hub på at rejse alene rundt i Afrika og de charter ture til "det virkelige Afrika" har jeg hørt skulle være temmelige uvirklige.

Jeg ser igennem annoncerne, som ikke er i mit prisleje og surfer på nettet for at se om der ikke skulle være en rejse for mig. Efter et stykke tid støder jeg på Thyco Brahe planatariets hjemmeside, som også arrangere ture til solformørkelsen i Afrika. Planetariet har de sidste flere år stået for solformørkelses ture; sidst til Bulgarien, hvor der ca var 500 deltager. Prisen er godt nok temmelig høj men det billigste jeg har set ind til nu. Jeg ser de forskellige rejse-udgaver igennem, snakker i telefon med rejseselskabet TC-rejser, som Planetariet har hyret til at stå for rejsen.
Der er lidt problemer med hvornår betalingen skal falde fordi de ikke kan sige om jeg kan dele værelse med en eller skal betale 4000-5000 kr ekstra for et enkelt værelse, men det går i orden.

Rejse brefing i Planetariet
Der gives en rejsebrefing i Århus og København af rejsearrangøren og en kameramand, som lige har været hele den tur vi skal på rundt, for at check at alt nu også er i orden.
Vi er specielt interesseret i at hører om de uroligheder mellen de militante grupper og de hvide farmer, hvor flere farmere er blevet slået ihjel. Ligeledes om krimnaliteten, kidnapninger osv, osv. Alle bekyminger bliver enten manet i jorden eller indskærpet. Det viser sig at Zimbabwe er at af de eneste afrikanske lande hvor der ikke har været overgreb (kidnapninger og den slags) på turister de sidste 50 år. Gemen tyveri har der altid været og er der stadig så man skal, som alle steder, passe på sine ting.

Vaccinationer

Angående vaccinering så kan jeg kun anbefale at påbegynde det mindst 3-4 uger før rejsen skal være. Ja, jeg taler af bitter erfaring.
I rejse beskrivelsen stå bla. at man skal vaccineres imod en masse forskellige ubehageligheder så som Gul feber, herpertitis, Tyfus og endvidere have piller imod Malaria. Jeg får af min læge sprøjter imod Hepertitis og stivkrampe og piller imod Tyfus. Sprøjten imod Gul feber må lægen ikke give men skal gives af Pateologisk Institut fordi det har noget med epidemier at gøre. Pris for alle lækkerierne ca. 900 kr
Jeg fik at vide af Patelogisk Institut at Tyfus pillerne kan have virkning som antabus piller. Skod og jeg som skal til KMDiade (firma sports weekend med gallamiddag og vin ad libitum) samme weekend jeg skal tage Tyfus pillerne. I sportsweekenden bliver jeg da også så dårlig (er træt/sover næsten hele tiden og har hovedepine) at jeg taber alle kampe i bordtennis, hvilket jeg måske havde gjort alligevel, men det er en anden side af sagen. Jeg tager hjem før tid for at skåne mit inficerede korpus.

Ankomst til Kastrup lufthavn

2001-06-18
Jeg har fået tilsendt flybiletter men skal selv transporter mig og min bagage til Kastrup lufthavn. Dette er ikke noget problem nu da toget går helt ind i lufthavnen. Jeg bestiller så jeg kommer i god tid til lufthavnen. Jeg ankommer i lidt for god tid kl. 12.45 og vi skal først checke ind kl. 15.40. I mellemtiden vil jeg købe en kop kaffe og prøver at låse min bagage inde i en tidsboks men alle bokse der ikke er optaget virker ikke. Hvad er det for noget slam Katrup lufthavn? Der et sted hvor man kan deponer sin bagage hvor der står levende mennesker til at tage imod men det er til flere dages opbevaring og jeg har ikke lyst til at betale for en hel dags opbavaring bare fordi jeg gerne vil kunne hente en kop kaffe eller gå på toilettet. Det ender med at jeg ingen kaffe får men drikker i stedet mit medbragte danskvand.

Rundt omkring vores checkin "terminal" samles der så småt nogle personer og jeg spørger om de også skal se solformørkelsen i Zimbabwe; og det skal de alle. Det er en blandet gruppe med både unge og knapt så unge. Lidt efter komme vores guide Helmer Dahl Andersen, som også var den jeg snakkede med hos rejseburoet. Helmer får os alle checket ind og jeg vandre rundt i det toldfrie område på jagt efter nogle solbriller da jeg ikke kunne finde mine derhjemme. Det viser sig at man kun kan købe nogle mere eller mindre usmagelige, mere eller mindre ubrugelige designer solbriller til mere eller mindre åger priser. Nej, jeg køber ikke nogle.
Vi letter fra Kastrup i klart skyfrit vejr, hvor vi efter et stykke tid kan se hele nord-sjælland på en gang; det ser flot ud. Vi flyver uden problemer eller turbolenser videre til Amsterdam lufthavn hvor vi skal mellemlande.

Amsterdam lufthavn

2001-06-18
Amsterdam lufthavn er stor, rigtig stor. Kastrup lufthavn kan ligge i en af Amsterdam lufthavns terminal-arme! Det er nærmest en hel by i sig selv. Vi skal slå et par timer ihjel til vi skal checke ind så jeg går på jaget efter solbriller. Jeg falder over noget godt chokolade og mæsker det i mig med fryd. Det er anderledes "fedtet" end chokolade i Danmark. Mums. Jeg må konstater at her er samme problem med solbriller som i Kastrup lufthavn; kun hammerdyre designer solbriller. Jeg "falder" over noget mere chokolade ;-).
Vi letter fra Amsterdam ved en 21 tiden i et helt nyt fly, som samtidig er en ny flytype med længere rækkevide. Vi får et stykke papir som bevis på at vi var med på flyets jomfrurejse. Vi laver lidt sjov med at "Dvs at de ikke ved om det i det hele taget kan flyve endnu". Pga flyets ekstra rækkevide kan det flyve hele vejen fra Amsterdam til Kenyas hovedstad Nairobi; en lille tur på ca 9 timer!
Jeg ved ikke om det nye flys aircondition ikke er indstillet ordenligt endnu, men der er skide koldt i kabinen og vi er nød til at side med tæppe over os.

Nairobi, hovedestad i Kenya

2001-06-19
Vi lander i Nairobi uden problemmer anden end for meget tid at lå ihjel. Til flyafgangen til Harare er der ca. 8 timer! Det er pga efter flyene var bestilt blev der ændret på tiderne fortæller vores guide. Nå men så går jeg på solbrille-jagt igen; for her i Afrika må de da være billigere. Ak, det er de ikke og der stadig ikke nogle solbriller i de almindelige butikker. Hvad er det for noget, en sammensværgelse eller en brillemafia? Det er nok en eller anden aftale lufthavnene har med de skod-dyre brillebutikker.

Nogle af de andre rejsende på holdet brummer lidt over den lange ventetid og spørger om der ikke er/kan arrangeret et eller andet. Jeg ved ikke om det er arrangeret på forhånd eller det er noget guiden Andersen fixer, men vi sidder snart i en lille bus på vej til et spisested hvor vi efter spisning skal en tur gennem en af de lokale natur reservater "Kifaru Ark - Nairobi National Park".
Her et billede af spisestedet inde fra.
Af002.jpg
     
 Herunder sidder vi ved et langbord på den overdækket terrase hvor vi skal spise. Læg mærke til at alle dem som har tykke jakker på. Os som kun har taget tynde trøjer med må sidde og fryse! Det er nemlig ret koldt ca 13-15 grader som er normalt i Afrika når man befinder sig i højlandet og solen endnu ikke har fået fat.

Maden består af en eksotisk frugt suppe ... her nede er frugter jo nok knap så eksotiske men for os er de. Desuden hovederet efter eget valg hvor jeg vælger noget som lyder bare lidt bekendt. Det viser sig ikke være tilfældet men det smager fortæffeligt selvom jeg ikke fandt ud af hvad det var. Efter maden serveres te og kaffe hvilket er fint til det kolde vejr. En tjerneren går bagefter rundt og spørger "Cream, sugar or black?" altså om man til sin kaffe vil have fløde, sukker eller sort/uden noget. Da min sidebord mand siger "Black, please.", smiler den sorte tjener fra det ene ører til det andet og siger "Yes, black is beautiful!" :-D.
Af003.jpg

 

Efter vi har spist kører vi til parken hvor der ved ind og udkørsler stå skilte med en masse advarsler. Ja, det er jo ikke hamstere vi skal ind og se.
 Af005.jpg
De første dyr vi ser er det de lokale kalder "Savanens mad", som er antiloperne. Der findes en masse af-arter af antiloper men hvad dette er for en af dem ved jeg ikke men derfor nyder jeg synet alligevel.
Der er noget anderledes ved disse dyr end dem jeg har set i det hjemmelige zoo. Det er fordi de altid er årvågne og på vagt; parat til at flygte. 
 Af006.jpg
  Her et billede fra en høj ud over savannen.  Af007.jpg
Vi ser også nogle giraffer, som er vant til turistbusser og er temmelig ligeglade med os. Af008.jpg Af010.jpg
 Af011.jpg Af012.jpg

Vi ser også eksotiske fugle; nogle mere farverige end andre og nogle større end andre.
Af013.jpg Af009.jpg
 Denne han-struds syntes åbenbart ikke om at vi kommer så tæt på hans udkårene og puster halsen op.  Af014.jpg
 Af007.jpg  
 Her nogle gazeller, vistnok Thomson gazeller. Af016.jpg
 Byen Nairobi er vokset siden national parken er blevet anlagt men må jo ikke vokse ind i parken og vokser så udenom. Derfor kan man nogle gang se et lidt specielt billede hvor der vandre vilde dyr rundt på savanen med sky-skraber i horisonten som herunder.  Af018.jpg

De 8 timer er hurtigt gået og vi kommer med flyet til Harare kl.14:15.

Harare, hovedstad i Zimbabwe

I Harare lufthavn er der en masse burokratisk knald. Først skal man vise pas og bagefter skal man udfylde en seddel, som skal give det ud for et visa, med navn, opholdelses sted i Zimbabwe, grund til indrejse, nationalitet osv, osv, osv. For at kunne få til at aflevere denne seddel, som er et krav for at kunne komme ind i landet skal man betale 20$-30$. I realiteten er dette ikke andet end en turist-skat. "El Presidente" Mugarbe mener åbenbart ikke at turisterne ligger nok penge i landet når de er her.


Vi ankommer til hotellet "Sheraton Hotel" lige da det bliver mørkt. Ved indgangen er der arrangeret forskellige optræden med afrikansk musik og der severes diverse drinks. Her nogle billeder.
 Af019.jpg
    Kan man få flottere servering af vin? 8-)  Af023.jpgFørste fulde dag i Zimbabwe

2001-06-20
Da vi står op om morgnen på Sheraton hotellet, har vi en lidt trist udsigt til nogle industriarealer og noget som mistænkligt ligner et køletårn til et atomkraftværk.
Vores guide fortæller dog at selvom det er et køletårn, er det ikke til et atomkraftværk, men til noget mineindustri hvor der også er behov for en masse køling. Af024.jpg


Her til morgen skal vi på busrundtur i Harare hvor vi også skal på markede. Vores bus er hvad vi der hjemme ville kalde en gammel ramponeret bus, som har været igennem mange års lapninger og firtidshjems brug. Bussen virker dog upåklageligt, er ren og chafføren ser ud til at vide han gør. Senere viser det sig at dette er en af de bedre busser hernede og at det kun er turisternes busser, som er i så god stand. Ja, disse ting hører med til Afrika.

Vi ser en del af Harare's flotte højhuse, som for det meste er statsejet og ikke som i europæiske lande ejet af firmaer. Der er også en del parker, som stammer fra englændernes tid. Der er specielt et som er anlagt som et Union Jack flag med de rigtige farver og det hele. Dette kan dog kun ses fra luften.
Vi ankommer til et marked, som tydeligt er en turistfælde. Her handler ingen af de lokale og priserne er da også derefter.

Her er et billede af en markedsælger og nogle af de træ- og sten-figurer som sælges: Af025.jpg Af026.jpg


Jeg imiter en erfaren turist og forsøger et skjule at det med at prutte om prisen er noget som jeg absolut ikke har styr på. Det ender med at jeg køber flere sten figurer til priser ca halvdelen af hvad de koster hjemme i Danmark. Dette er selvfølgelig åger-priser hernede da alle udnytter solformørkelsen til sidste blodsdråbe. Jeg er lige ved ikke at komme med bussen fordi alle sælgere åbenbart kan se at jeg er et nemt bytte og alle forsøger at sælge alle deres vare til mig samtidig. Jeg når dog bussen hvor mine nyerhvervelser optager et helt sæde. Er man turist eller er man turist?

Til tobaks auktion.

Bussen kører os ud til en af Zimbabwe's største og mest indbringende industrier, nemlig tobaks-industrien.

Ved indgangen til tobaksfabrikkerne lægger jeg og nogle andre mærke til en lille spøjs detalje fra den tid Zimbabwe var englelsk koloni. Græsset ved indgangen er ikke almindeligt græs, men en rigtig engelsk plæne; som en golf-green; helt tæt og kortklippet.
Af028.jpg 
Inden for viser det sig at det ikke er den egentlige fabrik vi skal se men derimod "kun" deres auktionshal. Vi får fortalt at dette er en af verdens største auktionsheller for tobak. Vi har ingen problemer med at tro på dette for auktionshallen er på størrelse med en fodboldsbane. Her nogle billeder: Af029.jpg  Af030.jpg


Hvad der herunder til venstre ligner en golfvogn med sækkestole på slæb er et parti tobak, som netop er blevet solgt på auktion. Til højre ses en igangværende tobak auktion hvor køberne ser nøje på tobekkens kvalitet.
Af031.jpg
  Af033.jpg
 Selvom jeg er ikke-ryger syntes jeg hele hallen lugter pragtfuldt af tobak. Mmmm, mander hvor lugter det godt. I vores gruppe står en som er, om muligt, mere betaget af lygten end jeg er. Han siger at han engang har været stor-ryger og dette lygter FOR godt og han laver et sært smil som på en gang både er sageligt og foruroliget.


Herunder ses et fotografi af en tobaksauktion fra 1927 hvor man kan se at det eneste, som har ændret sig, er at i dag er der også indfødte med som købere ved auktionerne.
Af034.jpg
Vi skal en tur ind og se hvor størstedelen af Harare's befolkning bor. Før var det slum men nu er det ikke et dårligt sted at bo får vi fortalt af guiden. I dag er de fleste huse herude ret eftertragtet fordi de er meget billige at bo i og der kører reglmæssigt busser. Da der ikke er ret meget arbejde herude, tager næsten alle med arbejde ind til byen om morgenen for at arbejde. Arbejdsløsheden er meget høj (Kan ikke huske procent tallet).

Herunder er et billede af en af hovedegaderne i de omtalte forstæder og et af de store markeder, som overalt i verden består af et utal af boder; her er boderne næste altid åbne.
Af036.jpg 
Af038.jpg

Alle folk på markede er venlige og hilser når vi turister kører rundt om markedet i vores bus. Her er et billede af de lokale bybusser, som lignede noget fra en MadMax film. Læg mærke til de tykke tandhjul, som sidder på ydersiden af forhjulet; her skal man ikke kommet for tæt på i trafikken.
 Af035.jpg
  Her er vi kommet op på et udsigtspunkt hvorfra man kan se meget af Harare. Her er nogle af billederne fra udsigtspunktet, som bliver holdt meget flot. Da dette sted er et mindesmærke, går der soldater rundt med skarpladte gevære, som dog ser ud til at være meget afslappede. Læg mærke til de to havearbejdere som har en "oppasser" som går rundt og noter når et hjørne af haven er lavet. Dette ser man flere steder; for hver lille gruppe arbejder er der en slags oppasser, som checker at arbejdet nu også bliver lavet.
Af039.jpg Af040.jpg
Af042.jpg Af043.jpg
  Her læser en rejsekollega de indsnittede inskriptioner i en stor kaktus. Egentlig er det ikke en kaktus for kaktuser findes kun på de amerikanske kontinenter. Dette er "en kaktus ligende plante, som er i familie med julestjerner"; sagde en af de andre rejesende. Nogle af inskriptionerne er fra 1960'erne så denne "kaktus ligende plante" har nogle år på bagen!  Af041.jpg


Lion & Cheetah park

Af045.jpgSidst på dagen tager vi ud til en løve og gepard park (Lion & Cheetah park) hvor man kan se de farlige dyr i store indhegninger og se de mindre farlige på nærthold.

Lige inden for indgangen møder vi allerede det første af de farligere dyr, en gepard, som kigger lettere misfornøjet da kører helt tæt på medens den er igang med at spise et klump knogle. Afrika billede


Længere inde i parken kommer vi til et hegn, den slags ståltrådshegn, som vi hjemme i Danmark har rundt om industrigrunde og ligende;. Da vores bus standser foran hegnet ligger der inde for hegnet ligger en han og en hun løve. De ser os begge men kun hanløven viser lidt interesse.
Afrika billede

Vi får lov til at komme ud af bussen så vi kan få nogle billeder. For ikke at på hegnet på mine billeder, går jeg ned på hug og stikker linsen helt tåt på hegnets huller. Det viser sig at det kun er hanlåven som har set at vi er stået ud af bussen. Hunløven har ligget med ryggen til os og da hun opdager at der står en masse forstyrrende elementer tæt ved hendes hegn vender hun, uden at rejse sig, 180 grader tager nogle kravlende skridt hen mod hegnet. De sidste par meter tager hun i et spring og lander foran mig og mit kamera lige på den anden side af hegnet! Jeg træder refleksagtigt et skridt tilbage og rammer personen som står bagved. De andre griner lidt over at jeg blev forskrækket, men jeg er bare glad for at jeg ikke ruinerede mine underbukser :-).
Afrika billede

Løvinden ser ud til at være tilfreds med min reaktion og begynder at vandere lidt frem og tilbage ved hegnet. Som for bedre at kunne overskue situationen stiller hun sig op på en lille sten og skuer indtagende på os alle en efter en. Afrika billede

Vi kører ind i et andet område hvor der også er løveunger, som deres forældre også står på de store sten for at kunne skue ud over landskabet.
Afrika billede
Afrika billede
Afrika billede
Afrika billede

Løve-mor bliver som andre mødre træt. :-)
Afrika billede
Afrika billede


Vi kører videre til et stort område hvor der ikke er så farlige dyr som de store katte. Her ser vi hvad de lokale kalder "savannes mad" som er nogle af de mindre antiloper.
Afrika billede

Inde i dette område får vi lov til at stå ud af bussen så vi kan tage billeder ude fra savannen og komme tåttere på dyrene. Her ser vi både zebraer; som opfører sig som om det hele rager dem en høstblomst, vildsvin som suser hastigt gennem det høje visne græs og gnuer som holder sig på afstand af alle andre væsner. Afrika billede

Efter vi har fået taget nogle billeder skal vi videre til et stort vandhul hvor der altid er en masse dyr. Men ak, bussen kan ikke starte! :-(.
Chafføren og den lokale guide ser på mekanikken men efter en 10 minutters tid giver de op og siger at de hellere må ringe efter en anden bus til at kårer os resten af turen. Detalje: vi er ude på savannen hvor der er temmelig langt til den nærmeste mobiltelefonmast så guidens modiltelefon er ikke til meget hjælp. SKOD. Så er gode dyr rådne! Afrika billede

Efter at have stået en halv til en hel times tid på savannen medes der arbejdes på bussen, kommer en "park-betjent", med et kolonormt stort gammelt gevær over skulderne, ud af det høje græs. Efter at have fundet ud af hvorfor vi ikke kan komme videre, spørger han: "Skal jeg hente en elefant?". "Øh ... ja, tak ... men hvordan ...?" siger vi. "No problem!" svare han, men han vil have penge til en cola for det. Fint, det er vi med på. Det skal lige siges at prisen på en "rigtig" cola er ca en dagsløn (tror jeg nok). Han får pengene og forsvinder ud i savannen.
Lidt senere kommer har tilbage med to elefanter hvor den ene er en "lille" en som ser ud til at være tam eller i hvert fald kan de få den til at gå hen hvor de vil. Den anden elefant er større og ser ud til at slændre rundt hvor det passer den.
Afrika billede
Afrika billede

Afrika billede
Afrika billede

Den store elefant går hen til et træ og begynder at ruske det. Først ser det ud som om den forsøger at vælte træet men nej. Elefanten ryster træet for at få de frugter/nødder som er i træet. Der falder snart en del af den eftertragtede substans ned og begge elefanter spiser nogle stykker. Det var åbenbart ikke nok for elefanten angriber træet fra en anden side. Vi er alle imponeret over den kraft som elefanten rusker træet med. Ja, vi tager mange billeder. :-)
Afrika billede
Afrika billede

Bussen kan ikke reperes og da solen er ved at gå ned siger guiden at vi er nød til at gå tilbage til indgangen til parken. Heldigvis er "park-betjenten" med geværet her stadig og han kender en genvej over de stenhøjene så vi kun skal gå gennem savannen i ca en halv time. Vi spørger om det ikke kan være farligt at gå gennem savannen på dette tidspunkt. "No problem, I have rifle." siger park-betjenten. :-/ Her nogle billeder hvor vi går gennem savannen og over stenhøjene.
Afrika billede
Afrika billede
Afrika billede

Man skulle ikke tro at man kan overse elefanter ude på savannen. Det kan man. Det opdager jeg da vi er kommet op på stenhøjene. Lige pludselig er der en som siger: "Se, der står to elefanter". Ganske rigtigt til højre mindre end 30 meter fra os står to elefanter, som vi fuldstændigt har overset. Den eneste grund til at vi opdagede dem var at de begyndte at vifte med ørerne. Alle begynder at gå lidt hurtigere men undgår at løbe for ikke at ophidse elefanterne. Under min hastige gang får jeg taget et billede af elefanterne. Afrika billede


Vi kommer uden problemer væk fra elefanterne og kommer hent til et "vildtdyr hospital" hvor en del dyr holdes i indhegninger enten for deres egen beslyttelse eller for menneskene.
Afrika billede
Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede Afrika billede
Afrika billede Afrika billede


Erfaringer og råd af denne tur:
 
 1

Påbegynd eventuelle vaccinationer 3-4 uger før afrejse.

Gul feber vaccinationen skal gives mindst 10 dage før indrejse i lande hvor gul feber vaccination kræves.

 Der findes flere malaria produkter og nogle få bliver syge af den mest udbredte "Malarone", prøv derfor pillerne her hjemme nogle uger før rejsen for at have mulighed for at købe nogle andre.

Tyfus piller og malaria piller må ikke tages på samme tid, da den ene ellers ødelægger den anden. Tyfus piller kan have antabus ligende effekt.

Nogle personer får let hovedepine og let kvalme af malaria piller, et lille trick er at tage pillerne lige før aftensmaden eller lige før man går i seng, herved sover man de små dårligdomme væk. Husk at tage malaria pillerne på ca samme tidspunkt på dagen. 

 

 2

Check lokal temperaturen i hele døgnet og ikke kun den varme dagstemperatur.

Både i Kenya og Zimbabwe er koldt om natten (ned til 5-10 C) selvom de ligge i Afrika og tæt på ækvator. Det er fordi området er et såkaldt højland, hvor 1800 meters højde er helt almindeligt. I disse højder er kan der blive temmeligt koldt (5-10 C) om morgen/aften og alligevel varmt (25-35 C) om dagen. Da luftfugtigheden er lille føles varmen dog ikke voldsom. Snare tværtimod for da jeg kom nede fra Afrikas 35 C hvor jeg havde det fint i korte bukser og en kortærmet trøje, fik jeg det næsten dårligt og kunne ikke være nogle steder da jeg kom hjem til Danmarks 25 C og høj luftfugtighed.

 

 3 I flere afrikanske lande er falske dollerseddler hyppige og derfor accepteres 100-doller seddeler ikke som betaling. Medbring derfor mindre doller seddeler (1-5-10-20).
 4 Når man handler med små gadeboder gør sælgerne tit brug af tricket "Ups, jeg kan ikke give penge tilbage. Du bliver nød til at købe noget for bytte pengene". Det kan være temmelig uheldigt hvis man har betalt en 2$ sten figur med en 10$ seddel og det er ens mindste seddel!. Så vidt mulig bør man give lige penge ... eller FØR man betaler, prutte sig ned til det man har ;-).
 5 Da dyrene sjældent kommer tæt på så kan det betale sig at smide lidt penge efter en god kikkert.
 6 Opium-dråber har en kraftigt forstoppende virkning og kan derfor være god imod tynd mave.