Logo Sigersted On Net
Forside
Rejsebeskrivelser
Sverige (Cykel)
Jylland 1 (Cykel)
Jylland 3 (Cykel)
Maderia (Vandre)
Afrika (Charter)
Egypten (Charter)
Mexico (Charter)
Nykøbing * 3 (MC)
Isla Margrita (Charter)
London (MC)
Nord om Nordsøen (MC)
Kalmar Tour 1 (MC)
Kalmar Tour 2 (MC)
MC
BMW F650GS (2005)
Honda CB450S (1987)

MC tur til London

I år (2004) har jeg til Juni har jeg over 30 dages ferie til gode og min kusine holder bryllups-reception i London. En (endnu en) god undskyldning for at jeg skal på MC-tur!

Planen er som følger:
Jeg skal til London uden at kører for meget på motorveje. Overnatning skal enten være camping,vandrehjem eller hotel. Jeg skal være i London på en bestemt dato men ellers er der ingen tidsplaner. Da jeg vil prøve Euro-tunnelen skal jeg ned gennem Tyskland, Nederland, Belgien og et lille stykke af Frankrig.

Dag 1 - Lørdag 2004-06-12
Medens jeg pakker det sidste finder jeg ud af at jeg bør have en tanktaske; helst en uden magneter da disse kraftige magneter efter sigende kan skade plastikkort så som ens dankort/Visakort.
For at følge vestkysten mod syd skulle jeg egentlig direkte til Esbjerg men selvom det er en større omvej kører jeg til Toftlund hvor der ligger en velastorteret MC-forhandler (Toftlund MC). Her køber jeg en tanktaske, nogle bedre regntætte hansker og en halsbeskytter.
Vejret er ustadigt men når det regner er det kun let regn. I Esbjerg tager et billede af mig foran de fire store hvide statuerer, som hedder "Mennesket ved havet". Esbjerg
Ad hovedvejen kører jeg syd på og nyder det så meget at jeg spontant bryder ud i sang inde i min hjelm: "ON THE ROAD AGAIN ...". Desværre kender jeg kun disse ord af sangen men de bliver gentaget en del gange :-).

Ved halv 18 tiden kommer jeg til Tønder som jeg ved har et rigtig godt vandrehjem og jeg overnatter derfor her.

Dag 2 - Søndag 2004-06-13

Morgenmaden koster 45 dkr men det er det værd; når jeg skære rundstykkerne over damper de endnu. Der er meget andet forskelligt at tage af og jeg får et solidt morgenmåltid.
Ad hovedvejen langt den tyske vestkyst kører jeg syd på gennem Süderlügum, Niebüll, Husum, Heide, Marne, Brunsbüttel. Jeg holder med vilie ikke ind ved nogle af seværdighederne da jeg jo nok kommer på disse kanter igen ved en senere (læs: kortere) MC-tur. Jeg holder selvfølgelig regelmæssigt pauser. Pause
Ved Brunsbüttel kommer jeg til en færge som ikke lige havde regnet med da Elbe færgen først er ved Glückstadt som ligger ca 30 km længere syd-øst. Jeg spørger færge-manden om denne færge tager mig over Elben hvorpå han svare: "Nein, nur auf die andere seite des kanals". Øh, kun over på den anden side af kanalen ... ? Hvad snakker han om?
Jeg gransker mit tyske landkort om finder ud af at det er her at den famøse Nordsø-Østersø kanal munder ud i Elben. Da en masse store skibe bruger denne kanal er der ingen små broer over men kun færger og store broer så som motorvejsbroer. Medens jeg har set på mit kort er færgen sejlet og jeg kører videre og jeg finder en mindre færge lidt længere oppe af kanalen.

Næsten sammenstød med færgemandens BMW

Lige før jeg kommer til færgen ser jeg at en cykelist i en blå kedeldragt foran mig fægter med armene for at få min opmærksomhed. Da han ser at jeg har opdaget ham lægger han sig hen hen over sit cykelstyr og gør gashåndtags-bevægelser på sin cykel. Han vil have mig til at give min MC gas. Da der er ingen trafik er følger jeg hans opfordring og giver MC'en håndtag. Oppe ved færgen er der et lille sving som jeg har set men jeg har ikke set den store tysker-BMW som holder midt på vejen lige på den anden side af svinget! Skod - hvorfor fan#%@ er han ikke kørt helt på til færgelejet!? Jeg bremser men indser at jeg ikke kan nå at komme til stilstand og slipper bremsen for at komme udenom og kommer helt over i den anden side af vejen. Heldigvis er færgen over på den anden side af kanalen og der er derfor ingen modkørende. Det viser sig at BMW køreren er ejeren af færgen og han skulle lige se på noget teknik og parkerede derfor bilen midt på vejen fordi han ikke gad gå tilbage hertil fra færgelejet. Ja, ja - når man leger kan det hurtigt gå galt. :-/
Cykelisten viser sig at være færgemanden til denne lille færge som jeg falder i snak med. Han siger at han kan hører på mit tysk tale at jeg kommer Nord fra. Om jeg kommer fra Flensburg! De mange tysktimer i folkeskolen har åbenbart ikke være forgæves! :-)
Vi venter til et større container-skib er kommet forbi. Jeg tager nogle billeder.

På de få par minutter det tager færgen at komme over kanalen forklare færgemanden hvordan man nemmest kommer til Glückstadt.
NordØst kanal
NordØst kanal

Skubbe færgen over Elben.

Ombord på Elbefærgen kommer billetmanden rundt og kommer i tanke om at jeg ikke har nogle Euro men kun plastik (Visa). Da jeg skal betale viser det sig at man ikke kan betale med "kredit-karte" men "nur mit bares!". Medens færgen er midt ude på Elben siger billetmanden siger på godt tysk "Mensch! - raus und schiben!" (Ud og skubbe!) og peger ud over rælingen. Der er jo ikke noget at gøre og jeg kommer gratis over. (10-11 dage senere på tilbagevejen betaler jeg dobbelt) En enkelt billet for en person med en MC: 4 Euro.
På Elbefærgen er der en del andere MC'ister; jeg tager nogle billeder.
Elbe færge

Efter Elben kører jeg af små landeveje til Cuxhaven, Bremerhaven, forbi Wilhemshaven og beslutter mig for at overnatte på vandrehjemmet i den lille by Leer som ligger ca 15-20 km fra den nederlandske grænse.
Med lidt besvær finder jeg vandrehjemmet men det ser ud til at være lukket! Skod - i vandrehjemsbogen (HI - www.hihostels.com ) står der elles det skulle have åbent i denne periode. Humm - jeg ringer til vandrehjemmet fra min mobiltelefon kun for at hører telefonen inde bag døren på vendrehjemmet ringe og en telefonsvare fortæller at vandrehjemmet ikke har åbent. Flot - det har jeg også fundet ud af. Jeg skulle selvfølgelig have ringet i forvejen for at sikre mig at vandrehjemmet nu også har åbent og at de havde plads. Æv - og nu er klokken 19-20. Nå, der er ikke andet at gøre end at kører videre.
På ved ud af Leer kommer jeg forbi et hotel som godt nok ser lidt dyrt ud men jeg tænker "Det koster jo ikke noget at spørge om prisen". Det viser sig at være ret billigt kun ca 350 dkr for et enkelt-værelse med morgenmad og så kan MC'en enda blive låst inde i cykelgaragen! Skide godt.

Dag 3 - Søndag 2004-06-14
Om formiddagen kommer jeg over grænsen til Nederland uden at opdage det. Lige pludselig ser vejskiltene anderledes ud. Jeg får kun kørt kun en lille kilomet i Nederland før jeg støder på den første af de drejelige broer. Jeg tager nogle billeder medens en båd passer. Nederland drejebro
Nederland drejebro
Nederland er fladt! Jeg kører på de små landeveje langs kysten; passer flere diger og flade landskaber med lange lige veje. Disse landområder er sikkert genindvundet land lige som i sønderjylland. Nederland

Her ude ved kysten bruges der nogle gange ikke asfalt på vejene men store benton-flader. Nogle af disse beton-flader ligger ikke så godt i sammen- føjningerne hvilket giver nogle rytmiske bump over mange killometer.

Forunderlige bynavne: Delfzijl, Sexbierum og Zurich

Ved et stop i kystbyen Delfzijl (sådan staves det men udtalesen ved jeg ikke) checker jeg olien hvilket er lidt lav så jeg køber en liter 10-40 olie og kommer ca ½ liter på. Her et billede fra Delfzijl. Selvom der er overskyet er det ikke koldt men jeg er glad for hals-varmeren/beskytteren. Nederland-Delfzijl

Oppe langs Nederlands østlige nordkyst er der rart at kører da der ikke er meget trafik; landskabet er flot og der er mange tankstationer og holde/ raste-pladser.
Jeg kommer gennem national parken Schiermonnikoog, byen Dokkum og Holwerd. I udkanten af Holwerd holder jeg pause og tager et billede af mig på diget.
Nederland-Holwerd

Det er nogle forunderlige navne man støder på i Nederland. Bynavn som Sexbierum - sex og øl ... . Da jeg kommer til et byskilt hvorpå der står Zurich, ler jeg lidt i min hjelm og tænker "Du er sku kørt meget forkert Jens!".

Jeg kører det store Afslutdijk dige, forbi byen Den Helder, mod syd af hovedveje. Man kan mærke at man nærmer sig en storby da der er kommet tæt trafik og jeg beslutter mig for at overnatte på vandrehjem før jeg kører gennem Amsterdam. Jeg ville nok sætte fast i trafikken i flere timer alligevel.

Amsterdam forstads mareridt

Forstæderne til Amsterdam er en labyrint af mindre byer som alle har skilte til Amsterdam men ikke til hinanden! Dvs hvis du ikke nøjagtig ved hvor en af de små forstadsbyer ligger har du meget lidt chance for at finde den. Skod.

Jeg kører rundt i forstæderne for at finde vandrehjemmet i ca 2 timer men må opgive og beslutter mig for at kører 15-20 km tilbage mod nord hvor der ligger en andet vandrehjem. Da jeg ankommer til vandrehjemmet er der ca. 438.921 børn i 10-13 års alderen løber rundt, råber, skriger og er generelt uudholdelige. Da jeg får at vide at vandrehjemmet er fuldt booket op er jeg næsten glad. Personalet er tydelig vis også slemt belastet af de mange børn men hjælper mig alligevel ved at henvise mig til et andet vandrehjem kun 5 km mod nord i den lille by Egmond.

Vandrehjemmet i Egmond kan klart anbefales. Gode værelser og man får udleveret sengelinde; køkkenet er også godt men MC skal stå udenfor. Desværre er der også her en del børn som også mener at hele verden kun er til for dem men sådan er det vel. Oven på dagens strabaser og fordi jeg ikke vil risiker at dele rum med flere støjende børn tager jeg et helt værelse for mig selv.

Dag 4 - Tirsdag 2004-06-15

Rotterdam lastbil race

Selvom jeg ikke havde tænkt mig at kører på motorvej på denne tur må jeg erkende at forstæderne i Nederland ikke er "navigations-venlige". Der er masser af skilte til de store byer og til motorvejen men ikke til de andre forstæder. Dvs hvis man ikke er indfødt, er det næsten umuligt at kører af landevejene. Jeg har derfor besluttet at jeg her til morgen vil kører direkte ud på motorvejen for at komme forbi Amsterdam, Haarlem, Den Haag og Rotterdam.

Rotterdam er en by med en meget stor havn! Meget stor. Der er skilte hvorpå numrene på havnepladser løber op til 9000! Mander, det er en stor havn. Det er dog ikke særlig sjovt at kører rundt ved havnen da her næsten udelukkende er stor lastbiler som kører alt for hurtigt; man skal passe meget på ikke at blive kølerfigur.
Ved et truck'er cafeteria får jeg pølseformede frikadeller og pomfritter.

Ruten langs kysten efter Rotterdam er en ren fryd. Gode veje, masser at se og gode holdepladser. Der er selvfølgelig flere diger, broer og bomme men de er en kærkommen seværdighed.
Her nogle billeder af kystvejen fra Rotterdam mod syd til Belgien:
Nederland-kystvej Nederland-kystvej Nederland-kystvej Nederland-kystvej Nederland-kystvej

Belgien

Ind til nu har MC'en opført sig eksemplarisk; ingen problemer og har kørt langt på litteren. Men ak; på en belgisk motorvej sker der pludselig noget. Inden for et minut ændre motoren sin lyd fra sin behagelige snurren til at lyde som en øst-tysk diesel-traktor fra 50'erne - på en dårlig dag! :-(. Hvad fan#@ er nu det? Jeg kører ind til siden men der er ikke noget at se. Da jeg kører derfra igen lægger jeg mærke til at der ikke er så meget træk. Skod. Nå, men den kører jo stadig. (Det har senere vist sig at det var en justerings-skruge til en af ventilerne som var blevet "spist" så ventilen ikke blev åbnet (og lukket ?) korret.
Jeg har besluttet at overnatte på vandrehjemmet i Oostende. Dette viser sig dog at være lette sagt end gjort da det meste af byen er under reperation, ombygning eller udvidelse. Der er byggeri over alt; og så hjælper ingen 2 liniers vejbeskrivelse i vandrehjems bogen. Jeg ender med at ringe til vandrehjemmet men da jeg følger deres rute-beskrivelse ender jeg med at kører på togskinner! Skod, lad mig komme væk.
Efter jeg har kørt rundt en lille halv time finder jeg vandrehjemmet og får en snak med gutten som gav mig rute beskrivelsen over telefonen. Det viser sig at det ikke er tog-skinner men "tram"-skinner. Ordet "tram" er åbenbart det belgiske ord for "sporvogn" og på disse skinner må man gerne kører og tram'et er bare et andet køretøj i trafikken. Det skal man jo lige vide.

På vandrehjemmet spørger jeg efter en MC-værksted men de ved ikke af noget MC-værksted i Oostende som jo er en slags ferieby. De er nogle bil-værksteder men de er ikke særlig indbydende.

Vandrehjemmet et ikke et af de supergode men det har fransk hygge: Alt er småt, nusset og gammelt. Bla. er badeværelset på ca. 1 m2 og det er til alle værelsets 8 personer! Heldigvis er vi kun to på værelset. Den anden er en chef-kok fra Antwerpen som jeg får en snak med. Det viser sig at hans resturant bliver halvtom hver gang det bliver godt vejr og så tager han herop til Oostende på vandrehjem - det har han gjort i 27 år!

Oostende er en typisk kyst-ferie-by som ingen by-planlægning eller by-relementer har haft. Typisk fransk og åbenbart også belgisk. Der en masse barer, resturanter og hoteller. Selvom stranden er rimelig, er det ikke en by for mig.
Belgien-Vandrehjem

Belgien-Vandrehjem

Frankrig og Euro-tunnlen

På vandrehjemmet får jeg næste morgen en solidt morgenmåltid og får pakket. MC'en starter, som sædvaneligt, første gang men den lyder stadig som en diesel-traktor. Ud af Oostende holder jeg i kø i over en halv time og fristes til at gøre som de lokale MC-kører nemlig at kører ud på midterstriben for at overhale køen. Denne fristelse slås dog prompte i jorden da jeg ser at de lokale bilister (en af dem i hvertfald) ikke er glad for denne praksis og kører ud foran MC'erne kun for at kører tilbage i køen når det er lykkedes MC'erne at undvige. Jeg bliver hvor jeg er :-/ . Jeg slukker dog for motoren nogle gange da min MC er luftkølet og bliver meget varm af at stå stille med motoren kørende.

Den belgisk-franske grænse lægger jeg næsten ikke mærke til. Pludselig er jeg i Frankrig men der er ikke meget forskel fra Belgien. Der er heldigvis gode skilte til Calais; desværre pejer de alle til motorvejen. Da det kun er få kilometer til Calais vælger jeg at tage denne vej. Dette viser sig at være en god ide da der er en motorvejsafkørsel til EuroTunnelen.

Det er dyrt at kommer under EuroTunnelen: En person med MC : 134,-Euro! det er ca 800,-dkr. Med færge er det ca halv pris. De franskmænd er ikke gøde til det der med at give oplysning. Det finder jeg ud af da jeg inde på EuroTunnelens område kører over for et grønt og kommer hen til det forkerte tog. Jeg skulle åbenbart have ignoreret at der kun at et grønt lys og valge at af de 7 andre nedkørsler som alle havde rødt lys. Mit nedkørsels-nr stod på en skræm - for 10 minutter siden. Jep, det er da klart for en hver!
Jeg kommer med det rigtige tog men der ingen steder at sidde ned. Toget er kun til biler og lastbiler. Jeg må stå op på under overfarten. MC'en kan ikke blive spændt fast og i starten står jeg og holder fast i styret. Heldigvis er toget ret roligt så det er ikke nødvendigt at holde fast i MC'en. (Jeg har ladet mig fortælle at de engelske toge har siddepladser til MC'er og cykelister). "Under-farten" under kanalen tager ca 35 minutter og der er selvfølgelig ingenting at se. Det var første og sidste gang jeg tager EuroTunnelen. Færgerne tager godt nok længere tid men de er billigere og man kan sidde ned, slappe af og få noget at spise medens man har noget at se på i kanalen.

England - Dover

Er ankommet til England! Det første jeg vil er at købe et "lys-klistermærke" til MC'ens forlygte som jo kan blænde modkørende når man kører i den anden side.
Men på tankstationen lige ved udkørslen fra toget har aldrig hørt om at der skulle være disse klistermærker til motorcykler. Humm - okay. Det troede jeg der var.

Da jeg kører ud fra tankstationen og ud på de offentlige engelske veje siger jeg højlydt til mig selv i hjelmen:
   Husk at kører i den anden side!
   Husk at kører i den anden side!
   Husk at kører i den anden side! :-)

For ikke at skulle omregne fra km til miles hele tiden har jeg sat gennemsigtig tape rundt i kanten af speedometeret og skrevet de vigtigste miles angivelser (20,30,40,50,60,70) med tush.

På vej ud af den første landevej kører bilen bagved meget tæt på og jeg overvejer om jeg måske har regnet forkert og jeg derfor kører for langsomt. Jeg prøver at kører lidt hurtigere men bilen følger med. Okay - der er bare en af de dersens nar'er som ikke holder deres afstandspligt. Humm humm - de findes altså også i England.
Pludselig kan jeg se at han bremser og falder bagud. Det var da rart at han kan overholde trafikreglerne og ... BLITZ! Jeg blev blitz'et! Det var derfor ham bagved satte farten ned. Han viste at der kom et blitz-anlæg. Men hvad - jeg kørte ikke meget for hurtigt så bøden bliver nok ikke så dyr.

(Jeg hørte aldrig noget fra diverse engelske myndigheder om denne blitz-ning. Om det var fordi bøden var så lille og jeg var udlænding eller blitz-anlæget ikke fik mig ordenligt registeret ved jeg ikke.)

Dover castle

På vej ud af Dover stopper jeg for at tage billeder af havneanlægget.
Der er meget historie forbundet med Dover by og have-anlægget.
I dag ligner Dover en hvilken som helst anden større færge/havneby.
Jeg kunne blive i Dover et stykke tid og udforske byens historie men det vil tage for lang tid og dette er en lille kører-ferie så ... måske en anden gang.
London tour billede
I det høje se er en borg som jeg ikke har planlagt at se men den ser interessant ud. Jeg kører lidt tættere på for at tage nogle billeder. London tour billede
Det viser sig at være Dover castle. Det er for interessant ud til at køre forbi. Jeg tager på borg-sightseeing! Her nogle billeder fra Dover castle:
London tour billede   London tour billede
London tour billede
Dover castle er noget af en seværdighed! Der er ikke kun borgen, for under borgen gemmer der sig noget meget nyere historie.
Selve borgen er meget stor og man kan snildt få en halv dag til at gå med at se borgen. Jeg bruger da også mange timer på at gå rundt og se både borgen, udstillingerne og de tidstro værksteder. Meget interessant.

Under borgen gravede man i middelalderen mange tunneler. Disse tunneler havde mange funktioner. Dels som tilflugt, sidste flugtvej men også til at finde/forhindre fjender i at grave tunneler under borgens murene og dermed få murerne til at brase sammen.

Disse tunneler blev under anden verdenskrig også bruge at englænderne som kommando-bunker. Til dette formål var borgen og dets tunneler perfekte.

Jeg købte en guidet tur ned i tunnelerne som har udstyr og lugte! fra anden verdenskrig. Det lugtede lidt som i min farfars gamle hus. :-)

Jeg fik tilbagelagt flere kilometer i Dover castle. Det fik jeg at mærke ved at jeg fik vabler på føderne. Motorcykelstøvler er ikke det bedste til at gå på siteseeing i. :-(