Logo Sigersted On Net
Forside
Rejsebeskrivelser
Sverige (Cykel)
Jylland 1 (Cykel)
Jylland 3 (Cykel)
Maderia (Vandre)
Afrika (Charter)
Egypten (Charter)
Mexico (Charter)
Nykøbing * 3 (MC)
Isla Margrita (Charter)
London (MC)
Nord om Nordsøen (MC)
Kalmar Tour 1 (MC)
Kalmar Tour 2 (MC)
MC
BMW F650GS (2005)
Honda CB450S (1987)

Maderia-tur forår 2001.

Denne side er tildelt en tur på Maderia, som jeg og to af kammersjukkerne var på i foråret 2001.
Turens formål var at få noget sol og lidt motion i form af gå og vandreture i bjergene. Foruden mig selv var Kurt og Steen (to kammersjukker) med. Det var faktisk dem, som havde ideen til turen.Truende snestorm.

2001-02-04 - Søndag:
Metrologerne siger at en sne-storm bliver kraftigs lige på det tidspunkt hvor vi skal lette fra Billind lufthavn. Jeg ringer til lufthavnens information og spørger om flyne kan lette i 20 m/s. Den venlige dame i den anden ende kommer med et lidt ikke helt betrykkende svar: "Ja, det bør de kunne."! :-/ Jeg ringer igen kl.01.00 Mandag hvor jeg få at vide at det er begyndt at sne i Billund og der måske kan forekomme forsinkelser, men det ser ikke ud til at der bliver aflysninger.

Afgang til Billund.

2001-02-05 - Mandag:
Steen og Kurt kommer og henter mig ved 03.10 tiden. Vi kører i Steens stationcar ad motorvejen mod Jylland i mørke, let snevejr og blæst så det fyer over vejbanen.
Da vi er 30-40 km fra Billund, begynder det at fye kraftigt og bilen, som kører 20-30m foran os, forsvinder i en sne-fyning på et øjeblik; man kan ikke engang se dets baglygter. Vi sætter farten ned og ned og ned til vi kører ca.20 km i timen. Da bilen foran kommer til syne igen efter et minuts tid, har den gjort det samme som os, for den er i næten samme afstand som før.

Vi ankommer til Billund ved 5 tiden; parker bilen i lufthavnens langtidsparkering og tager nogle billeder af os stå og tage vores bagage ud med snedriver og snefyninger omkring os.
Efter checkin, få vi lidt morgenmad i lufthavnens cafeteria.

Da vi skal ombord på flyveren, fyer det ned af landingsbanen og i taxi området. Der er en masse ældre mennesker med, som ikke kan få sig nølet færdig så andre er nød til at stå ude i snestormen. Jeg får en vinduesplads og da flyet ruller ud til landingsbanen kommer den ene vinge og dermed også motoren lidt ud i græsset/sne-driverne. Pludselig ser jeg turbinen suge en halv snedrive ind i sig! 8-( Har jeg forresten nævnt at dette er den første flyvetur i mit liv?
Der er der kraftig modvind og med en kraftig acceleration ned af landingsbanen kommer flyet hurtigt op fra jorden.
Efter ca. 2-3 minutter i luften medens man stadig kan se gadelys og lyset fra biler på vejen, mærker vi flyet falde brat; næsten som en sten! Faldet vare i flere sekunder hvorefter vi igen mærker en opad gående acceleration. Vi ser tingene på jorden blive mindre igen.

Vi får både noget at spise og drikke men pga turbolens/lufthuller, må ingen bruge lokummet, skod. Jeg er ved at springe min blærer og forsger at komme på lokum men bliver stoppet af en stewardesse. Der er turbolens de første 2.5 timer.

Ankomst til Maderia.

Ved kl.11.15 tiden som er kl.10.15 lokal tid, ser vi Maderia. Indflyvningen til Maderias lufthavn er lidt foruroligende da man flyver meget tæt på klippevægge; så tæt at men kan se nummerpladerne på bilerne som kører på bjergvejen!

Turen gennem paskontrollen og finde ens bagage forløber uden problemer. Udenfor står en Tjæreborg guide og giver anvisninger. Vi skal stige ombord i bus nr.5. Vi går lidt frem og tilbage men kan ikke finde bus nr.5. Den findes ikke. Vi spørger guiden igen. Nå, det var nr.4 han mente. :-/

På busturen fra lufthavnen til hotellet, får vi nogle hints fra guiden om seværdigheder og planlagte gruppeture. Guppeturene melder vi os ikke til da vi hellere vil afsteed på egen hånd. Dette fortæller vi guiden så guiderne ved at ikke skal med på nogle ture.

Da vi ankommer til hotellet, er vores værelse ikke klar og vi alle er nød til at vente ca. en time. Tiden udnytter vi ved at få hævet/vekslet penge til brug på Maderia. Kurt og Steen hæver op Visa-kort medens jeg har hævet penge hjemmefra og vil have vekslet dem. Dette viser sig at være et problem fordi Maderianerne ingen kø-kultur har. To gange møver personer sig ind foran mig. Det kan jeg ikke have, så jeg går min vej igen.

I Funchal har veje og fortove generelt hullet og ujævne. Man er flere gange ved at vride om på foden. Det kan anbefales og at gå med ordenligt fortøj i byen. Maderia
Hotel personalet snakker dårligt engelsk hvis overhovedet. Vi får et forholdsvis stort værelse men der kommer meget larm fra gaden og en 20 meter høj byggeplads som larmer meget lige ud for vinduet. Maderia

Vi spiser middag i byen i noget som ligner en gågade. Steen får suppe medens Kurt og jeg får af den lokale fisk - Espada.

Efter maden går vi på siteseeing i byen for at tage nogel billeder og for at få noget sol på kroppen. Da jeg skal til at tage mit første billede strejker mit kamera. "E33" siger det - skod siger jeg da vi ikke kan få det til at virke. Senere på hotellet finder jeg ud af et det er en kompination af en forkert indstillet knap og en drejet blænde ring på objektivet som gjore at kameraet nægtede. Feriebillederne er reddet.

Medens jeg får nogle timers søvn på hotellet opstøver Steen og Kurt informationer angående vandreture og busruter. Vi spiser aftensmad ca. kl.20.30 hvor Steen får noget af den samme type lokale fisk som Kurt og jeg fik til middag. Kurt og jeg prøver noget tre-farvet pasta med kødsovs, oliven og persille. Vi kommer i seng ved en 22.30 tiden.


2001-02-06-Tirsdag

Vi står op ved 9 tiden og vi finder ud af at døren til badeværelset ikke passer til dørkarmen! Døren kan ikke lukkes! :-/ Badeværelset har en ubehagelig muggen lugt. På hotel-nøglerne er der 4 stjerner ... det er da vist nogle år eller årtier siden!

Levada'er

Kurt mener at kunne finde en levada som går inde fra byen Funchal og næsten langs kysten til en fisker-landsby. På vej fra hotellet til levadaens start/slut, køber vi morgenmad hos en nærliggende kiosk - nogle æbler og brød/boller.
Turen til levadaens start er ca. 2km gennem byen som er præget af Funchals store højdeforskelle og bilisternes farlige kørsel.
Da vi ankommer til der hvor vi mener at levadaen burde være, er den der ikke. Skod! Steen spørger nogle andre turister, som ser lidt anstrængte ud, om de ved hvor levedaen er. De kommer lige fra levadaen og siger at den ligger ca. 100 meter op ad bakken. Lidt skiltning fra Funchals side havde været rart!
Maderia

Levadaen er nem at gå på, når bare man holder øje med hvor man træder. Der er mange huller og revner hvor man hurtigt kan brække eller for stue benet eller falde adskillige meter ned.

Stigningen på levadaer er meget lille - ca. 1 meter pr. 1 km; så det er til at overkomme.

Selvom det er overskyet, er det ikke koldt og vi bliver hurtigt nød til at smide overtøjet og bluser.
Efter et oar km op levadaen blæser det op og det begynder at småregne. Dette er ikke noget problem da vi alle har regntøj med. Efter 6-7 minutter holder det op med at regne igen. Ca. 10 minutter senere begynder det igen at regne. Sådan bliver det ved hele vejen.

Ca. 2 km før fisker-landsbyen skal jeg på lokum og det er ikke for at tisse! På ca. et sekundt opdager jeg at vi på Maderia kun har set meget så offentlige toiletter og ingen uden for byerne. Ingen lokum til turisterne som går på de berømte levadaer!
Jeg kan mærke at der ikke skal gå 2 minutter før skal "smide ballast" og ingen steder at gøre det! Jeg spondser alt hvad remmer, tøj og mudrede skråninger kan holde ind i den nærmeste bananplantage. Da jeg komme et stykke ind i plantagen, ser til min fryd, det perfekte sted til mit gøremål - en halvt overdækket mødding! :-) På den måde er "tingene" anbragt korrekt og jeg og min medbragte lokumsrulle er i læ for den tiltagende regn. Forbandet være de sydlandske baktusser.

Efter min eskapade, beslutter vi os for ikke at gå den 5-6 km omvej til byen når man følger levadaen og går i stedet direkte ned til byen via små veje.
I Camara de Lobos spiser vi på den først bedste restuant "Churchill" hvor jeg er på lokum 3-4 gange. Efter at have spist, vil vi tage bussen tilbage til Funchal men vi beslutter at tage en taxa i steder - hvilket jeg ikke har noget imod! :-)
En lille sjov detalje med taxa-chaufføren. Han kører uden sikkerhedsele men lige så snart han kommer ud på motorvejen, tager han sikkerhedsselen på og tager den af igen når vi forlader morotvejen. :-s Pris 2000,-epu

Hele aften drikker jeg en masse vand som tvinges ned. Vi spiser dårligt og dyrt pizza og kebab i et eller andet center i Funchal.

Vi planlægger at tage ud på østsiden af Maderia i morgen med bus tidligt om morgen og handler derfor ind til morgenmaden.

2001-02-07-Onsdag

Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia Maderia
Maderia Maderia MaderiaErfaringer og råd af denne tur:


1. Risiko for tyndskid Vandet på Maderia kan danskere ikke tåle. Jeg taler desværre af personlig erfaring. Det kan anbefales at benytte et forebyggende middel f,eks. mælke-bakterie kapslerne.
2. Husk lygte Da Maderia kan have strømudfald (oplevede vi dog ikke) anbefales det at tage en lygte med. Jeg kan kraftigt anbefale at tage en lygte med når man går på levaderne da der er nogle lange tunneler. Disse tunneler har intet lys og har tit ujævn/dårligt underlag at gå på.
3. Altid regntøj med Selvom det ikke regner så meget på Maderias syd-side kan der komme regnskyl. Hav derfor altid regntøj med på vandretur. Maderia er en forholdsvis lille ø i atlanterhavet og vejret kan vende flere gange om dagen. Det bliver dog sjældent rigtigt koldt.
4. Spis fisk Maderia's hovedespise er fisk; specielt espadaen er god. Den kan tilberedes på en mængde forskellige måder og er så godt som altid af en god kvalitet.
Undgå deres okse- og svine-kød's retter. Dem kan de ikke finde ud af at lave. Kyllingeretterne kan gå an.
5. Brug busserne Vi brugte busserne meget. Det er en nem måde at komme til og fra vandreture. En gang tog vi også en taxa og til starten af en vandretur oppe i bjergene.
6. Tag vand med På en vandretur oppe i bjergene kan der være langt imellem butikker!